V obchodech s potravinami v ČR v uplynulých čtyřech týdnech zdražila většina sledovaných potravin, nejvíce čerstvá slepičí vejce (+66,87 %) a banány, naopak s cenou dolů šla nejvýrazněji jablka (-3,56 %). Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.
Foto: Profimedia
V České republice ve sledovaném období mezi 14. únorem a 13. březnem 2012 vzrostly ceny 16 z 26 sledovaných potravin. Devět jich naopak zlevnilo, ovšem z velké části pouze nepatrně. Cena pšeničné mouky se nezměnila.
Nejvýrazněji zdražila vejce (+66,87 %). Deset kusů se dá pořídit v průměru za 51,13 koruny, přičemž nejdražší jsou v Libereckém kraji (53,81 Kč), naopak nejlevnější v Moravskoslezském kraji (48,48 Kč). V porovnání s loňským březnem, kdy deset vajec stálo průměrně 22,42 koruny, jde o nárůst o 128 procent. Obchodníci však zvyšovali také ceny například paprik (+ 13,51 %), minerální vody (+ 12,88 %) nebo pomerančů (+ 10,88 %).
Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u jablek, která zlevnila v průměru o 3,56 procenta na 28,45 koruny za kilogram. Cenově nejdostupnější jablka mají obchodníci v Pardubickém kraji (25,07 Kč), naopak nejdražší jsou na Vysočině (32,08 Kč). O více než procento zlevnily také rostlinné máslo (-2,01 %), kuřata (-1,69 %) a čerstvé máslo (-1,67 %).
V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.