V obchodech s potravinami během uplynulých čtyř týdnů nejvíce zdražila rajská jablka (+37,81 procenta), s cenou dolů šly nejvýrazněji papriky (-14,63 procenta). Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu.
Foto: Profimedia.cz
V České republice ve sledovaném období mezi 13. zářím a 11. říjnem 2011 vzrostly ceny 15 z 26 sledovaných potravin, 10 jich naopak zlevnilo, cena piva se nezměnila.
Nejvýrazněji zdražila rajčata, a to o 37,81 procenta. Kilogram se dá v tuzemsku pořídit v průměru za 32,04 Kč, přičemž nejlevnější rajčata jsou k dostání v Moravskoslezském kraji (28,65 Kč/kg), naopak nejdražší na Vysočině (35,25 Kč/kg). Obchodníci zvyšovali ceny například také pomerančů, těstovin, mouky, másla, vajec, mléka či kuchaných kuřat.
Opačný cenový pohyb zaznamenali statistici u paprik, které zlevnily v průměru o 14,63 procenta na 39,86 Kč/kg. Cenově nejdostupnější papriky mají obchodníci v Karlovarském kraji (28,13 Kč/kg), naopak nejdražší je Jihočeský kraj (47,81 Kč/kg). Zlevnily však například také brambory, cukr, pečivo, rýže, rostlinné máslo či eidamská cihla.
V jednotlivých krajích se spotřebitelské ceny zjišťují u malého souboru prodejen a uváděné ceny mají orientační charakter.