Menu Zavřít

Ctižádostivé plány

29. 3. 2002
Autor: Euro.cz

RWE

ESSEN (vl) – Německý energetický koncern RWE - jak tvrdí jeho šéf Dietmar Kuhnt - se hodlá důsledně zaměřit na svůj stěžejní byznys, tedy elektřinu, plyn a vodu. Stejnou strategii volí také jeho hlavní konkurent E.ON, s nímž soupeří nejenom v Evropě, ale i v Spojených státech.
„Chceme se stát nejziskovější vodárenskou společností světa,“ prohlásil Kuhnt minulý týden na tiskové konferenci v Essenu. Koncern koupil britskou vodárenskou společnost Thames Water a poté, co dokončí „rozpracovanou“ akvizici americké Water Works, stane se jedničkou nejen v Německu a ve Velké Británii, ale také na americkém trhu. Ve vodárenství bude mít celkem 58 milionů klientů, a bude tak třetím hráčem světa. V obchodu s elektřinou RWE letos počítá s dvouciferným růstem zisku. Je to optimistická předpověď, ale Kuhnt tvrdí, že se společnosti daří snižovat náklady, zatímco prodejní ceny se po poklesu způsobeném liberalizací trhu už ustálily. Firma ročně prodá 255 TWh elektrické energie. S tímto objemem je největší v Německu a na třetí příčce v Evropě. Pozici si upevnila nedávným převzetím britské firmy Innogy, které na ostrovech patří zhruba pětina trhu elektřiny a osm procent trhu plynu. Obchod se zemním plynem je nyní v popředí zájmu firmy. Plánovanou akvizici českého Transgasu a osmi regionálních distribučních společností Kuhnt charakterizoval jako jeden z rozhodujících kroků, díky němuž se koncern zařadí ke klíčovým hráčům evropského plynárenství. „Očekáváme, že ji dokončíme během letošního prvního pololetí,“ uvedl Kuhnt. Plynárenství je v sektoru veřejných služeb druhým nejrychleji se rozvíjejícím oborem (po vodárenství). Experti předpokládají, že spotřeba zemního plynu v zemích Evropské unie v nejbližších letech poroste o dvě až tři procenta ročně, v České republice ale počítají se čtyřprocentní dynamikou. Čtvrtým pilířem podnikání RWE je nakládání s odpadem a jeho recyklace. V tomto oboru má koncern kolem šestnácti milionů zákazníků, je jedničkou v Německu a třetí v Evropě.
Ve zkráceném finančním roce, zahrnujícím červenec až prosinec 2001, dosáhl koncern konsolidovaného obratu 33,3 miliardy eur. Provozní zisk vzrostl o 21 procent na 2,03 miliardy eur, čistý zisk o 26 procent na 621 milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).