Menu Zavřít

Čtvrt bilionu za Indy

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Vodafone

Největší světový mobilní operátor Vodafone zvítězil v klání čtyř zájemců o akvizici dvoutřetinového podílu v indickém mobilním operátorovi Hutchinson Essar. Firma, jež působí i na českém mobilním trhu, nabídla za 67procentní podíl indické firmy 11,1 miliardy dolarů, což činí téměř čtvrt bilionu korun. Za to získá Vodafone přístup na nejrychleji rostoucí mobilní trh světa. Dalšími účastníky soutěže byly indická společnost Reliance Communications a skupiny Hinduja a Essar, jež v operátorovi již ovládá 33procentní balík akcií.
V Indii má v současnosti mobilní telefon jen 150 milionů lidí z celkové více než miliardové populace, Ve srovnatelně velké Číně má mobil přitom již 450 milionů lidí. Telefonická „zasaženost“ tak v Indii činí pouhých třináct procent, zatímco většina evropských trhů vykazuje plnou saturaci. „Ze všech světových trhů je indický největší, navíc nabízí obrovský potenciál,“ libuje si Arun Sarin, britský šéf Vodafonu, jenž se právě v Indii narodil.
Jeho slova podtrhují fakta. Za pouhý jeden měsíc (loňský listopad) si mobil pořídilo 6,8 milionu Indů, dějinně a celosvětově nejvíce. Počet uživatelů mobilních telefonů by měl stoupat obdobným tempem i nadále. Dle různých odhadů by mělo v Indii přibývat astronomických pět až šest milionů uživatelů měsíčně tak, aby do roku 2010 mělo telefon zhruba půl miliardy lidí. Penetrace mobilů dosahuje ve velkých indických městech nyní asi čtyřiceti procent, ve vesnicích však mají aparát jen asi dvě procenta obyvatelstva. Signálem je pokryto zhruba 38 procent indické populace. Možnost užívat signálu by do konce roku měla mít alespoň polovina Indů.
Hutchinson Essar je s 24,5 miliony klienty dvojkou indického trhu. Lídrem je s 33 miliony zákazníků společnost Bharti Airtel, v níž drží Vodafone prostřednictvím několika firem podíl zhruba 4,4 procenta. Globální vůdce si chce akcie ponechat; navíc se spekuluje o částečné spolupráci obou operátorů - především ve vzájemném sdílení sítí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).