Menu Zavřít

ČTVRTÁ LICENCE

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Západočeská energetika

PLZEŇ – Druhý nejmenší distributor elektřiny, společnost Západočeská energetika (ZČE), je zřejmě v Čechách nejlépe hodnocenou firmou. Prestižní mezinárodní agentura Standard & Poor s jí pro letošek potvrdila rating A–, který získala vloni namísto BBB+ z roku 1999. Česká ratingová společnost CRA přidělila Západočeské energetice hodnocení BAA+, což je nejvyšší známka, jakou může domácí firma vzhledem k hodnocení České republiky dosáhnout. Analytici obou ratingových firem shodně uvedli, že ZČE je stabilní, má nízké zadlužení a vyváženou strukturu odběratelů. Za rizikové faktory pro dlouhodobé hodnocení nicméně označili chystanou privatizaci a ne–ujasněné podmínky budoucího vývoje cen elektrické energie.

ZČE vloni vytvořila čistý zisk 445 milionů korun a dosáhla tržeb ve výši 9,2 miliardy korun. Pro tento rok odhaduje generální ředitel František Šůcha nejméně stejný výsledek, upozorňuje však, že letos jsou odhady složitější. Na liberalizaci trhu se firma připravuje kumulací peněžních zdrojů. Na výstavbu sítí vloni věnovala

ebf - tip - debata

486 milionů korun, předloni to bylo 837 milionů korun. V minulých dnech získala ZČE jako jedna z prvních firem povolení pro obchodování s energií, její licence má číslo čtyři.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).