Menu Zavřít

ČTVRTINKA A DOST

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Sazby v USA

Americký Fed učinil minulou středu dlouho očekávaný krok a zvýšil úrokové sazby na federální fondy o 0,25 procentního bodu na pět procent, ale zároveň ohlásil posun k neutrální monetární politice. Tím překvapil trhy, které spíše očekávaly její zpřísnění.

CIF24

Téměř vzápětí po zvýšení amerických úroků se propadlo euro na své nové historické minimum. Naproti tomu většina významných světových akciových trhů přivítala oznámení, že s dalším zvyšováním sazeb se zatím v USA nepočítá, s velikou úlevou . Například klíčový index tokijské burzy Nikkei se 2. července ráno dostal až nad magickou hranici 18 000, kde byl poprvé od 30. září 1997. Akcie obchodované na newyorské burze začaly ihned po zahájení čtvrtečního obchodování posilovat. Dow Jonesův index průmyslových akcií si během čtvrtka připsal 95,62 bodu a skončil na hodnotě 11 066,42 bodu. Na trhu dluhopisů se rozplynuly naděje na vyšší výnosy a během seance byl zaznamenán pokles.

Ve znamení růstu proběhlo i obchodování v Paříži, kde během čtvrtka stouply akcie na nový rekordní závěr indexu CAC-40, a to o 1,6 procenta na 4609,26 bodu. Tím byl překonán jeho poslední rekord z 21. června letošního roku. Německý burzovní index DAX posílil ve čtvrtek o 1,18 procenta a závěr obchodování přinesl hranici 5441,92 bodu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).