Menu Zavřít

ČTVRTÝ DO PARTY

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komise pro cenné papíry

PRAHA – Dosud tříčlenný vrcholný orgán Komise pro cenné papíry (KCP) má konečně čtvrtého člena. Prezident republiky Václav Havel totiž minulý týden jmenoval dalším členem prezidia KCP Milana Šimáčka. Ten čekal na tento akt již od poloviny května, kdy ho do prezidia komise jmenovala vláda. Prověření Šimáčka Národním bezpečnostním úřadem totiž trvalo až do této doby a čtvrtý komisař se ujme své funkce od 1. září. Jeho mandát trvá pět let.

Milan Šimáček dosud působil několik let jako ředitel odboru derivátů a nových produktů Burzy cenných papírů Praha. Této problematice by se měl věnovat i na komisi, stejně tak jako veřejným trhům.

Nicméně prezidium komise bude pracovat stále v neúplném složení, jméno pátého komisaře není v tuto chvíli vůbec jasné. Jisté je jen to, že by jím měl být právník.

EBF24

V březnu letošního roku byl z vedení KCP odvolán tehdejší předseda Jan Müller a odstoupila i jeho kolegyně Jana Pospíšilová. Kromě předsedy Františka Jakuba a Ireny Pelikánové působí v prezidiu dále Tomáš Ježek. KCP vznikla v dubnu 1998 jako útvar státního dozoru nad kapitálovým trhem a nástupce tehdejšího Úřadu pro cenné papíry, který pracoval při ministerstvu financí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).