I když je tady hlavním sládkem, varně o objemu 200 litrů většinu roku vládnou studenti, kteří po promoci mohou zamířit do klasických pivovarů. Třeba i do Budějovického Budvaru, jehož technici na stavbu Čtyráka dohlíželi.
„O univerzitní obor je zájem.
Minipivovary jsou, sládci ne“ vysvětluje Pavel Smetana, šéf katedry kvality zemědělských produktů. V té souvislosti cituje výzkum, který testoval vzorky z českých minipivovarů. Téměř třetina prý byla vadných a naprostá většina těch špatných pocházela z podniků, kde „vařič“ neměl potřebné vzdělání.
Kromě toho, že si ve Čtyráku několik zkušebních várek ročně udělá Budějovický Budvar, experimentuje i sám Libor Smutek. Někdy dostane zadání, jindy se studenty improvizuje.
„Děláme i ejly, ty jsou žádané“ upřesňuje Smutek.
Během naší návštěvy jsme ochutnali světlou chlebovou desítku přímo ze sklepa. Jde o experimentální pivo, při jehož vaření se část sladu nahrazuje uschlým chlebem. Desítka je velmi lehká a suchá, v chuti díky slaným kůrkám připomíná dnes tolik trendy styl gosé.
Dalším bodem na seznamu byla dvanáctka Čtyrák s podtitulem „akademické pivo“. Libor Smutek pro svůj ležák používá kombinaci ječného a pšeničného sladu, koření jej chmelovými odrůdami Sládek, Premiant a samozřejmě i Žateckým poloraným červeňákem. Čtyrák s pěti procenty alkoholu působí svěže, hořkost není nijak výrazná, říz je správně vyladěný. •
Univerzitní minipivovar Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Na Zlaté stoce 690/3, České Budějovice Sládek: Libor Smutek