Menu Zavřít

Čtyři oblasti, kde byste velryby nečekali

28. 3. 2018
Autor: iStock

Studená moře polárního kruhu nesouzní s vašimi vřelými city k velrybám? Vyrazte na lov beze zbraní do míst, kde nepřimrznete k lodní palubě.

Vodní hladina jemně vibruje a vlny nesou milostnou píseň na kilometry daleko. Zatajíte dech a jako by se vám srdce zastavilo, když dvacetimetrový velikán podplouvá vaši loď, aby se těsně vedle ní vynořil a svlažil vás slanou sprškou. Pozorování velryb vás spojí s přírodou jako málo co.

Než ale začnete balit zimní bundu a kulicha, podívejte se místa, kde možná překvapivě narazíte na velryby také a kde je navíc i příjemně teplo.

Plejtváci a delfíni z Malediv

Ráj rozesetý po tisících ostrůvků a atolů v Indickém oceánu není místo, kde turisti obvykle velryby hledají jako první. Oproti více známým lokalitám je tak pozorování velryb na Maledivách klidnější zážitek, který si při troše štěstí užijete o samotě nebo skoro o samotě. Ostrovy jsou mimo jiné domovem delfínů a mant obrovských a nabízejí tropické podnebí, luxusní pláže a nádherné korálové útesy. Pokud tedy náhodou velryby nepotkáte, bohatě vám to vynahradí jinak.

Kdo tu žije: plejtvák obrovský, vorvaň obrovský, vorvaňovec tropický, manta obrovská, žralok šedý, útesový a velrybí, delfín pruhovaný i tečkovaný pobřežní, plískavice šedá, kulohlavec Sieboldův
Kdy vyrazit: únor–duben, říjen–listopad
Kde je hledat: hlavně ostrovy Maafushi, Medhufushi, Hakuraa, atol Meemu, kanál mezi ostrovem Muli a atolem Male

 Salawin | istockphoto.com

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA GAN ISLAND, KOODDOO, MALE, MALEDIVY HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA GAN ISLAND, MALEDIVY

Keporkakové z Jihoafrické republiky

Kapský poloostrov, a především městečko Hermanus, je jedno z mála míst na světě, kde lze velryby vidět při procházce po pobřeží, z terasy restaurace nebo dokonce vlastního hotelového pokoje. Víc než 20tunoví keporkakové se tu v době námluv předvádějí svými pověstnými výskoky nad hladinu a milostnými písněmi, které se rozléhají široko daleko. Oboje si můžete vychutnat z bezprostřední blízkosti na výletě lodí.

Kdo tu žije: keporkak, plejtvák Brydeův, černo-bílý delfínec Peronův
Kdy vyrazit: červen–listopad (nejvíc vidět jsou v říjnu)
Kde je hledat: městečko Hermanus, případně St Lucia (Svatá Lucie) v provincii KwaZulu-Natal (severněji)

 spooh | istockphoto.com

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA KAPSKÉ MĚSTO, JAR

Vorvaňové z Dominiky (souostroví Malých Antil)

Pokud o existenci malého ostrovního státu v Karibiku dosud neslyšeli, natož abyste tu hledali jedno z největších zvířat na světě, nejste sami. Hornatý ostrůvek mezi Guadeloupem a Martinikem přesto stojí za návštěvu. Nabízí výlety na míru, třeba spojené s potápěním, koupání v přírodních termálních pramenech a jezerech i tři tropické deštné lesy. Nejjižnější z nich, národní park Morne Trois Pitons, je dokonce zapsaný do seznamu Světového dědictví UNESCO.

Kdo tu žije: vorvaň obrovský, keporkak, kosatka černá, kulohlavec Sieboldův, elektra tmavá, kogie tuponosá, tečkovaný delfín pobřežní
Kdy vyrazit: listopad–duben
Kde je hledat: město Loubiere

 htomas | istockphoto.com

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA DOMINICA, DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA

Plejtvákovci z Mexika

Na prosluněné pobřeží Baja California se každoročně vracejí velké i malé druhy velryb. V tu dobu laguna San Ignacio ožije jejich zpěvem a rejděním. Největší atrakcí jsou přátelští plejtvákovci šedí, kteří rádi plavou blízko výletním loďkám a klidně se nechají pohladit. Baja California zabírá nádherný poloostrov na severu Mexika, v těsném sousedství se Spojenými státy. Tijuana – legendární mekka tacos a tequily, je právě v ní.

Kdo tu žije: plejtvák obrovský, Brydeův a myšok, plejtvákovec šedý, vorvaň obrovský,
Kdy vyrazit: únor–duben
Kde je hledat: Kalifornský záliv, laguna San Ignacio

EBF24

 rand22 | istockphoto.com

HLEDEJ ZPÁTEČNÍ LETY PRAHA MEXICALI, MEXIKO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).