Menu Zavřít

ČTYŘPROCENTNÍ NEJISTOTA

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

O majoritu bude bojovat National Power s firmou Geso

Ministerstvo financí rozhodlo, že zdánlivě nepatrný čtyřprocentní balíček akcií Pražské teplárenské, který ještě zbyl ve Fondu národního majetku, prodá i přesto, že je zatížený dosud nevyřešeným soudním sporem. Pro prodej navrhuje jednokriteriální so utěž, v níž zvítězí nejvyšší cena. Počítá přitom, že by mohla převýšit půl miliardy korun.

Minimálně dva zájemci, britský National Power a německá firma Geso, budou ochotní vyvážit 161 369 akcií Pražské teplárenské zlatem. Podíl ve výši 3,89 procenta totiž může rozhodnout o tom, kdo z nich firmu ovládne. Podnik má nyní tři velk é vlastníky - vedle obou zahraničních investorů je to hlavní město Praha, které drží 25,62 procenta. Pražský magistrát ovšem postupuje ve shodě s firmou Geso, která tak stejně jako National Power kontroluje přes 47 procent akcií.

Oba zahraniční vlastníci již potvrdili, že se soutěže zúčastní i přesto, že jim fond může zatím prodat jen příslib majority. Téměř polovina akcií, které nyní drží Fond národního majetku (FNM), je zatížena žalobou. Ministerstvo financí nyní navrhuje , aby se přesto prodaly všechny akcie s tím, že na spornou část bude mít kupec opční právo. Návrh sice má ještě projít připomínkovým řízením, ale rozhodující úřady (ministerstvo a FNM) se už dohodly, že k prodeji nabídnou všechny akcie.

Spor o tyto cenné papíry se táhne od roku 1993 a dosud neproběhlo ani jedno soudní jednání. Žaloba vznikla kvůli úpravě základního jmění, k níž došlo těsně po zahájení kuponové privatizace. Dotčenou stranou je jedenáct investičních fondů, které si objednaly akcie před upřesněním majetku Pražské teplárenské. Tehdy došlo k jeho navýšení a nově vzniklé akcie byly převedeny do FNM. Investiční fondy se ovšem domnívají, že měly být rozděleny mezi všechny tehdejší akcionáře.

Ani advokátní kancelář, která žalobu podala, dnes nedokáže odhadnout, kdy se spor dostane před soud a jaké bude jeho rozhodnutí. V první vlně kuponové privatizace se tyto nesrovnalosti objevily i u některých dalších společností, žalobu vš ak podali vlastníci jen v tomto případě.

Zajíc v pytli.

Akcie, které nejsou zatíženy žalobou, představují podíl ve výši 2,14 procenta. Jistotu majority tak nepřinesou žádnému z dosavadních majitelů. Firma National Power nyní vlastní 47,45 procenta akcií. Společnost Geso má 21,58 procenta, a spolu s podílem hlavního města tak kontroluje 47,20 procenta akcií.

Britský investor se netají tím, že chce ve firmě majoritu, aby ji mohl řídit sám. Hlavnímu městu dokonce letos v pololetí nabídl za jeho akcie 1,8 miliardy korun. Praha tuto nabídku odmítla.

Pražský magistrát má dalekosáhlé plány s energetickým holdingem (Euro 39/1999), ve kterém má být vedle Pražské plynárenské a Pražské energetiky i teplárenská firma. Sám ovšem akcie kupovat nebude. Náměstek primátora Petr Švec uvedl, že mě sto by těžko svým občanům zdůvodnilo, proč nakupuje za půl milionu akcie Pražské teplárenské, když mu nezbývají peníze na investice do dopravní infrastruktury nebo na dostavbu metra.

Na vytvoření pražského energetického holdingu se již magistrát dohodl jak se společností Geso, tak i s dalšími dvěma německými investory. Smlouvu o strategickém partnerství podepsal i s firmami RWE a Ruhrgas, s nimiž již spolupr acuje v distribučních společnostech Pražské energetice a Pražské plynárenské.

Připravovaný holding by se měl podílet na řízení všech tří energetických společností, jež operují na území hlavního města. Pro Prahu a německé investory je nyní tento plán aktuální, protože vláda již rozhodla, že u obou pražských distribučních společností, v nichž stát stále vlastní téměř polovinu akcií, ukončí privatizaci už v příštím roce.

Spěchej pomalu.

CIF24

Akcie Pražské teplárenské chce ministerstvo financí prodat co nejdříve. Jeho zástupci argumentují tím, že stát nemá k účasti ve firmě žádný důvod. „Cena tepla nepodléhá regulaci a fond se už nejméně dva roky vůbec nepodílí ani na řízení firmy, uvedl Jaroslav Kubowitz z odboru privatizace. Veřejná soutěž by podle něho mohla být vyhlášena začátkem příštího roku.

Pražská teplárenská patří mezi největší dodavatele tepla v zemi. V hlavním městě zásobuje 250 tisíc domácností a celkem pokrývá energetickou spotřebu města z jedné třetiny. Společnost je trvale zisková a má za sebou rozsáhlé inv estice. V polovině devadesátých let dokončila nákladem zhruba pěti miliard korun přivaděč tepla z Mělníka. Tato investice jí nyní pomáhá zásobovat východní část města a postupně připojit i sídliště na jihu Prahy. Podle generálního řed itele Luboše Pavlase má firma rozhodující restrukturalizační kroky za sebou. Počet zaměstnanců se během loňského roku snížil o třetinu na nynějších zhruba 1300 lidí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).