Menu Zavřít

ČUBA NAPSAL KNIHU

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Z e m ě d ě l s t v í

Pokud se nezmění podnikatelská filozofie českých zemědělců, poklesne jejich produkce ve srovnání s obdobím před rokem 1989 do pěti let o 50 procent a polovina podniků bude zlikvidována. Při představení knihy „České zemědělství, jeho stav a možnosti to v Luhačovicích řekl minulý týden bývalý předseda Družstevního agrokombinátu Slušovice František Čuba. Knihu s Čubou napsali děkan zlínské Fakulty managementu a ekonomiky profesor František Trnka a Josef Hurta.

ebf - tip - debata

Předpověděli, že české zemědělství bude nejspíše ponecháno napospas samo sobě. Autoři naznačili cesty, jak resort zachránit. Zahraniční firmy dodávají na tuzemský trh třetinu potravin a mohli by je vytlačit velcí čeští producenti, ovšem chybějí jim supermarkety. Nejvýhodnější cestu tak vidí v exportu na východ Evropy. Čuba upozornil, že američtí farmáři vyrábějí potraviny podstatně levněji než evropští. České zemědělství proto musí snížit výrobní náklady minimálně o 30 procent.

Čuba (63) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze (1960), mezitím od roku 1955 pracoval na ONV v Gottwaldově (dnes Zlín). V roce 1956 vstoupil do KSČ, byl členem OV KSČ v Gottwaldově. Od srpna 1963 do roku 1990 byl předsedou JZD (později DAK) Slušovice. Řád socialistické práce dostal v roce 1986, titul Hrdina socialistické práce v roce 1989. Ve stejném roce odmítl místo ve vládě ČSSR. O rok později jej začala vyšetřovat policie kvůli údajným machinacím slušovického vedení, které měly vést k úpadku DAK Slušovice (v roce 1989 zisk 830 milionů korun, v roce 1990 téměř půlmiliardová ztráta), a přelití peněz do soukromých společností. Na daních prý podnik nezaplatil přes 240 milionů korun. Vyšetřování vedl kapitán Alexej Žák, který později emigroval do Švýcarska. V prosinci byl Čuba obviněn znovu z trestného činu porušení závazných pravidel hospodářského styku, protože údajně porušil blokační ustanovení, kterým transformační zákon zakazoval prodej majetku zemědělských družstev až do schválení privatizačních projektů. V dubnu 1993 bylo stíhání Čuby zastaveno pro neúplná zjištění. V prosinci 1994 byl znovu stíhán - měl převést sto milionů korun do zahraničí. V lednu 1995 nálož perutinu zdemolovala víkendovou chatu Čubova syna Rostislava. Čuba byl od ledna 1991 do září 1992 předsedou DAK MOVA Bratislava, poté předsedou dozorčí rady. Je také členem vedení zhruba dvaceti soukromých firem. Je například spolumajitelem firmy Agroavan Slušovice. „Podnik se věnuje obchodování s potravinami a sedm společníků se velice slušně uživí, uvedl. K rozvojovým programům společnosti patří mimo jiné využití biomasy pro vytváření levných zdrojů energie. Čuba do ČSSD vstoupil v roce 1993.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).