Menu Zavřít

Cutting red tape po česku

4. 7. 2014
Autor: Euro

Angličtina má úžasné slovní spojení pro potírání byrokracie. Jen škoda, že cutting red tape (doslovný překlad stříhání červené pásky) nic neříká české vládě. Ta koná dokonce v přímém protikladu s politikou Evropské komise a celé Evropské unie, která má omezování byrokracie za jeden ze svých hlavních programů.

Andrej Babiš se před volbami holedbal, že bude ke státu přistupovat jako k soukromé firmě. Otázkou je, zda by mu současný obrovský nárůst byrokracie v Agrofertu prošel. Tipoval bych, že ani náhodou. Nad zkazkami ze státní správy ovšem zůstává rozum stát.

Mám kamaráda, kterého před časem na jednom ministerstvu kvůli snižování počtu státních úředníků vyhodili a na druhém obratem přijali. Prahou navíc kolují vtipy, jak na ministerstvu zahraničí přibylo během krátké doby tolik úředníků, že už se ani nevejdou do jídelny v Černínském paláci a musí čekat v dlouhé frontě.

Rozrůstající se armádou byrokratů to nekončí. Vláda schválila vznik třetího pásma daně z přidané hodnoty. To je další byrokracie navíc. Vznikají nejrůznější výjimky, dávky, odpisy a podobný plevel. Každá ze stran vládní koalice chce mít zastoupení úplně všude, ministerstvy počínaje, státními firmami konče. Po letech v opozici je třeba nakrmit celou armádu vyhladovělých krků.

Časy, kdy bylo jedním z volebních taháků daňové přiznání na jednu stránku, jsou nenávratně pryč. Žijeme ve státě, který se rozrůstá jako mor.


Další komentáře autora:

Kolaps českého zdravotnictví na dohled

Evropa má nového nemocného muže

MMF24

Z euroskeptika eurooptimistou


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).