Menu Zavřít

Dá se dobře najíst v Hradci Králové? V Aquariu ano

24. 4. 2016
Autor: Tomáš Malý

Najít v Praze restauraci, kde se dá dobře najíst, není žádná věda. Najít takovou na cestách, bývá těžší. V Hradci Králové stačí zajít do Aquaria.

Často nám bývá vyčítáno, že se v recenzích zaměřujeme jen na Prahu, popřípadě na Brno. Je to logické, právě tady je největší kupní síla a také největší koncentrace restaurací. Pokaždé mám radost, když objevím nový podnik, který se nemusím bát na těchto stránkách doporučit. Dvojnásob mě pak potěší, když je to restaurace mimopražská. V posledních týdnech jsem narazila dokonce na několik takových. Jednou z nich je restaurace Aquarium v rezidenční čtvrti v Hradci Králové.

Doporučil mi ji kolega na vánočním večírku a sugestivním vyprávěním mě donutil vypravit se na cestu za gastronomickým poznáním. Pohled na restauraci zvenčí i obrázek po vstupu dovnitř při první návštěvě mě trošku zviklaly v přesvědčení, že to byl dobrý nápad.

 Aquarium Aquarium

Aquarium se nachází v rezidenční čtvrti mimo centrum, na dohled není nic než bytové domy. Hosté tedy musejí jít najisto. Svým vzhledem i interiérem se restaurace nijak neliší od kdejaké pražské sídlištní pizzerie, snad až na nezbytné akvárium s živými rybičkami, které pravděpodobně dalo podniku název. Nabídka jídel je ovšem zcela jiná a rozhodně ne provinční. Ceny zrovna tak. Při pohledu do jídelního lístku si klidně můžete myslet, že sedíte v útulné malé restauraci v centru Prahy. Je libo chobotnici, krevety nebo mořského vlka? To vše tu mají a nechávají si za to pořádně zaplatit.

Středomořský mix

Aquarium pro mě bylo samé překvapení. Lokalita, interiér, nabídka i skutečnost, že je o víkendových obědech, kdy jsem v restauraci byla, vždy téměř plné. Nevím, jak to tu chodí ve všední dny, ale z mých víkendových návštěv to vypadá, že je restaurace v Hradci oblíbená a hostů, kteří neváhají si za zajímavé jídlo připlatit, se najde dost.

Zaměření restaurace je víceméně středomořské. Nabídkou se prolíná francouzská, španělská i italská kuchyně. Můžete tu vyzkoušet francouzskou boullabaissu nebo cibulačku, italskou pastu nebo risotto a španělské tapas nebo salát se sušenou šunkou jamón serrano.

Já prozatím neodolala právě bouillabaisse s mořskými rybami, krevetami a omáčkou rouille. Polévka měla intenzivní barvu i vůni šafránu, kterým se při její přípravě nešetřilo. Její chuť byla skutečně silná a skvělá, moc ráda bych si ji dala zase. Kromě kousků bílé ryby a několika krevet obsahovala i pár mušlí a kupičku majonézové omáčky rouille. Cena polévky mi na rozdíl od řady dalších položek přišla velmi nízká, spousta dobra za 90 korun. Vřele doporučuji k vyzkoušení.

Poněkud slabší poměr ceny a výkonu představoval tapas talíř, tvořený šesti malými mističkami, které obsahovaly miniporci krásně měkké chobotnice s uzenou paprikou, marinovaného lososa typu gravad lax vonícího citrusy, tři slávky zapečené pod bylinkovou krustou, výrazné pikantní kousky choriza marinované v mleté kávě a chilli, velkou neforemnou smaženou kroketu plněnou bešamelem s kostičkami sušené španělské šunky jamón serrano a jednohubku z mozzarelly, cherry rajčátka a lístku bazalky. Za 225 korun tapas talíř úplně nenaplnil moje očekávání.

 Aquarium Aquarium

Všechna hlavní jídla, která jsem ochutnala, byla velmi dobrá. To, co jim chybělo v prezentaci, doháněla chutí. Jako celek však pokrmy nebyly dokonalé. Ať už to byla grilovaná chobotnice na rozmarýnu s fazolovou kaší, omáčkou vierge a chorizem nebo entrecôte z uruguayského býka s omáčkou Bordelaise, bramborami grenaille a černým kořenem. Chobotnice byla skvěle připravená, maso bylo měkké, žádná stopa po gumovitosti, kterou špatně udělaná chobotnice často trpí.

Dobrá byla i hladká fazolová kaše, která chobotnici příjemně doplňovala. Překvapilo mě ale rovnoměrně plátkované chorizo jako ze supermarketu, spousta oleje, který pokrýval celý talíř, a poněkud nedotažená omáčka vierge z rajčat, oliv a bazalky, ve které mi chyběly především kapary a výraznější chuť rajčat.

Obdobné to bylo i se entrecôtem, který byl připravený přesně dle mého přání, perfektně měkký a plný chuti. Byl servírovaný vcelku, na pár špalíčcích černého kořene, přelitý hedvábnou silnou omáčkou s výraznou chutí červeného vína a vedle v misce ho pak doplňovaly malé opečené brambory grenaille. Masu ani omáčce nemám co vytknout, ale prezentace pokrmu byla opravdu slabá, stejně jako přílohové brambůrky.

Úplně stejné výhrady směřují i k dezertům. I u nich chuť vysoce předčila způsob podávání. Malinový sorbet měl opravdu dobrou konzistenci a intenzivní chuť, špatná nebyla ani vanilková zmrzlina. Mousse z mléčné čokolády s oříškovou drobenkou, malinami a borůvkami byla předem připravena ve skleničce a umístěna v prosklené lednici na place. I tohle mi tak trochu připomnělo pizzerii nižší cenové kategorie.

Lépe chutná, než vypadá

Na všem, co jsem v Aquariu ochutnala, bylo vidět, že kuchař opravdu umí vařit, dokáže si obstarat dobré suroviny a dokáže s nimi pracovat. Ale zaráží mě, že jídla při průměrné ceně 400 korun vypadala na talíři tak, jak vypadala, a to úplně pomíjím prostředí, ve kterém jsou podávána. Je to trochu škoda, rozhodně nečekám výraznou investici do interiéru, ale na prezentaci jídel by určitě stálo za to zapracovat.

Dlužno dodat, že o víkendech restaurace nabízí také položkově velmi dobře vypadající menu v podobě polévky, hlavního jídla a moučníku za 245 korun. Já jsem ho zatím nevyzkoušela, ale velká část okolo sedících hostů volila právě to a možná i tím se vysvětluje, proč je restaurace o víkendech v podstatě plná.

bitcoin školení listopad 24

Obsluha tu byla vždy velmi příjemná, nepůsobila úplně profesionálním dojmem, ale co chybělo na profesionalitě, doháněla úsměvem. Za zapomenutý předkrm se nám dostalo opakované omluvy a dezertu na účet podniku. Zkrátka a dobře, neříkám, že se máte do téhle restaurace vypravit přes půl republiky, ale pokud jste z Hradce nebo budete mít do Hradce Králové cestu, můžete na oběd či večeři zamířit do Aquaria s jistotou, že se opravdu dobře najíte.

Možná budete porovnávat, co byste za stejnou cenu dostali v Praze a v Brně, a dost možná dojdete k závěru, že sehranější obsluhu, na stole třeba ubrus a jídlo, které by vypadalo lépe. Není ale řečeno, že to lépe vypadající jídlo by i lépe chutnalo. A jídlo, jež lépe chutná, než vypadá, je myslím ta lepší varianta.

AQUARIUM

Rybova 1901/14, Hradec Králové Malšovice (Plachta) tel.: +420 495 490 495 e-mail: restaurace@aquarko.cz
Otevírací doba:
Po–So 11.00–23.00, Ne 11.00–22.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku.

VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU

Předkrmy

- 3ks/6ks grilovaných tygřích krevet na chilli s pěnou z kedlubny a trhaným salátem • 185 Kč/355 Kč
- Plato tapas - 6 předkrmů dle denní nabídky • 225 Kč
- Plato Cortador - výber španělských šunek a uzenin • 265 Kč

Polévky

- Bouillabaise s mořskými rybami, krevetou a omáčkou rouille • 90 Kč
- Francouzská cibulačka s toastem a sýrem gruyére • 65 Kč

Hlavní jídla

- Mořský vlk „Quazzetto“ s morskými plody,rybí omáčkou a těstovinami • 485 Kč
- Grilovaná chobotnice na rozmarýnu s fazolovou kaší, omáčkou vierge a chorizem • 410 Kč
- Srnčí kýta na jalovci s kořenovou zeleninou, bramboro-celerovým pyré a šlehanými brusinkami • 345 Kč
- Entercote z uruguayského býka s omáčkou bordelaise, bramborami grenaille a černým kořenem
- Vepřová panenka s fenyklem, mandlovými kroketami a demiglace se smetanou • 270 Kč
- Špagety s omáčkou z mušlí a rajčat datterino a tartarem z tresky • 225 Kč

VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU

- Chardonnay Vin de Pays d‘Oc • 365 Kč
- Picpouil de Pinet AOP • 385 Kč
- Chablis AOC • 950 Kč
- Marsault AOC • 2190 Kč
- Pinot Gris Zotzenberg • 890 Kč
- Prestige Rouge Vin de Pays IGP • 395 Kč
- Lirac Rouge AOC • 850 Kč
- Hermitage Farconet Rouge • 3040 Kč
- Dornfelder rose • 395 Kč
- Riesling Feinherb • 420 Kč
- Pinot Grigio CRU DOC • 485 Kč
- Primitivo IGT • 450 Kč
- Brunello di Montalcino DOCG • 2590 Kč

  • Našli jste v článku chybu?