Menu Zavřít

Daewoo odjelo

15. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Avia Mgr.

CIF24

PRAHA (rek) - Z loga pražské automobilky Avia zmizel v pátek 15. dubna název Daewoo. Ovládá ji Investiční společnost Odien Capital Partners, která automobilku bude vlastnit prostřednictvím své nizozemské filiálky SGM International. Převod 98 procent akcií má být dokončen do tří týdnů. SGM již do letňanského podniku investovala sto milionů korun.
Společník Odienu Brian Wilson týdeníku EURO řekl, že po krachu společnosti Daewoo se její obchodní síť zcela rozpadla a je nutné ji budovat znovu. „Zvolili jsme stejnou marketingovou strategii jako Chevrolet. Připravujeme expanzi na britské ostrovy a hodně si slibujeme od Turecka, kde má Odien kromě Prahy také zastoupení,“ uvedl.
Jak dlouho si Odien ponechá Avii, která je od roku 1999 trvale ve ztrátě, není v současné době jasné. Wilson odhaduje, že nejméně tři roky. „Vlastníky budeme, dokud restrukturalizace neposune firmu do světové třídy,“ tvrdí.
V Letňanech se připravují další modelové řady nákladních aut. Nejmenší mají mít hmotnost 3,5 tuny, další deset, dvanáct (prototyp je už v továrně) a osmnáct tun. Nový majitel vytváří z Avie montážní závod, který motory, převodovky, osy, brzdové systémy a další komponenty kupuje od subdodavatelů. „Pro malé série se vlastní vývoj ukázal jako nerentabilní,“ konstatoval Wilson.
Pro vlastní potřebu automobilka využívá jen čtvrtinu tovární plochy. „Jednáme s developery a se zahraničními podniky, kteří by průmyslový park využili,“ prohlásil v této souvislosti Wilson, jenž by do Letňan rád přilákal některého z dodavatelů automobilky. Moderní výrobní linky Avie nabízí i jiným automobilkám. „Po výrobních kapacitách je obrovská poptávka. Proti roku 2004 jsme externí produkci ztrojnásobili,“ uvedl generální ředitel Avie Young-Su Hur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).