Menu Zavřít

Daleko od hlučícího davu

16. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Spokojen by jistě byl i hrabě de la Crone

Stranou od rušného středu metropole a jeho luxusních restaurací, až za strahovskými sportovišti směrem k Břevnovu, stojí bývalá barokní usedlost Ladronka. Její areál ještě nedávno okupovali squatteři, po jejich vystěhování policií začátkem listopadu 2000 byla přestavěna na moderní víceúčelové centrum odpočinku, sportu a zábavy. Uprostřed parkových ploch zbrázděných dráhami pro cyklisty a in-line bruslaře najdeme na jednom místě restaurant, bowling s barem, kavárnu, vnější občerstvení se zahrádkou i půjčovnu sportovních potřeb, nezbytných k zúročení zdejší zdařilé infrastruktury. Ladronka se tak vlastně vrátila ke svému původnímu poslání, i když ve zcela jiné podobě. Italský hrabě Filip Ferdinand de la Crone, jehož jméno si Pražané zjednodušili na Ladron, totiž koncem sedmnáctého století nechal dům postavit jako zájezdní hostinec. V zemědělskou usedlost se Ladronka proměnila až o sto let později, kdy se jí vyhnuly všechny nové obecní silnice, takže již tehdy byl zájezdní hostinec hodně z ruky. Vzhledem k odlehlosti místa a časné hodině jsme v restauraci jedinými zákaznicemi. Interiéru dominují původní trámové stropy a něžné šablonové motivy na stěnách, shlížející na kovový nábytek oděný do bílého sukna. Výsledkem je nadmíru příjemný prostor, v němž se staré nenásilně snoubí s novým. Pečuje o nás nevtíravá, zasvěcená a milá servírka, která na úvod přináší „pozornost podniku“, marinovaného lososa zakápnutého citronem s lístkem kadeřavého salátu, rukoly a proužkem pesta. To vše doplňuje mistička másla a ošatka s výtečným chlebem. Lahůdka. Hroužíme se do jídelního lístku, který zřejmě spíchl nějaký bohém horkou jehlou - chybějí písmena, ostatně stejně jako na „vizitce“ ve tvaru podlouhlé pohlednice, a to nejen sporadicky. Strávníkův jazykový cit se zřejmě v Ladronce nehýčká tolik jako jeho chuťové buňky…
Přikláníme se k polévce z mladého hrášku podávané s koktailovými krevetami na křupavém salátu, jehněčím kotletkám v bylinkové krustě se zeleninovou ratatouille, kuskusem a tymiánovým demi glazé a pečené pražmě s rozmarýnem a mořskou solí, podávané s grilovanými rajčaty a bazalkovým pestem.
Po chvilce čekání, kterou jsme si zpestřily obhlídkou inspirativního interiéru i úžasné terasy v těsném sousedství (škoda že zrovna venku tak chladně duje!) s lákavou ratanovou „válendou“, se na stole ve velkém bílém talíři objevuje hrášková polévka. Uprostřed zeleného jezera leží ostrůvek tvořený nudličkami ledového salátu, na němž spočívají růžové grilované krevetky. Na polévce se vznášejí malá očka olivového oleje. Vypadá to náramně a stejně tak polévka i chutná. Krém je báječně našlehaný a mladý hrášek mu dodává jemnost i příjemnou nasládlost. Salát a krevety svojí křupavostí výborně kontrastují se sametovou konzistencí krému. Shodujeme se, že máme co do činění s jakousi vtipnou variantou à la gourmet naší neoblíbené hrachovky s uzeninou…
Jehněčí maso v podobě čtyř rychle opečených kotletek vějířovitě spočívá na porci takřka oranžové zeleninové směsi ratatouille, kterou kuchař připravil z pokrájených cuket, rajčat, červených paprik a lilku. Dohadujeme se, zda pomerančovou barvu nezpůsobila příměs mírně pikantního čatní. Nezvyklá, poněkud exotická chuť tohoto klasického středomořského pokrmu je výtečná, příznivě ji ovlivnila i svižná úprava al dente. Správný kontrapunkt představuje slaná glazé omáčka vonící tymiánem a na opačném pólu kopeček jemného kuskusu s kousky rajčat a sekaným koriandrem, jenž vyloženě hladí jazyk.
Druhý talíř obsahuje dva dozlatova opečené trojúhelníky pražmy, vedle spočívají tři plátky grilovaných rajčat (světle červené barvy a jaksi skleníkové chuti) přelitých bazalkovým pestem (svěže zeleným a výborným – jemným, maličko nasládlým patrně díky piniovým jádrům) a čtyři půlky brambor pečených ve slupce. Oválný talíř je po stranách dekorován kapkami pesta, rajčatové omáčky a snítkou bazalky, celá kreace hustým balsamicem. Oko je nadmíru spokojeno, nezbývá než zakrojit. Bílé rybí maso s grilovanou křupavou kůžičkou je vynikající, výraznou mořskou chuť skvostně doplňuje voňavý tymián (důstojná náhrada v jídelním lístku inzerovaného rozmarýnu), ostatní ingredience se navzájem výborně obohacují a přinášejí nám nejeden chuťový zážitek.
Napadá nás, že by bylo hříchem neochutnat některý ze zdejších dezertů, necháváme se zlákat teplým čokoládovým koláčem s marinovaným lesním ovocem a pistáciovou zmrzlinou. Na bílém oválném talíři záhy objevujeme nápaditou kreaci sestávající z kopečku zelené zmrzliny charakteristicky tereziánského odstínu se snítkou máty a oranžovou kuličkou physallis, vedle níž leží hrst kanadských borůvek, malin a pokrájených jahod. Pravá část talíře je vyhrazena prohřátému čokoládovému bochánku, jehož lahodně sladké útroby rozkošnicky vytékají směrem k řadě teček, jež mistr cukrář vykouzlil za pomoci vanilkové omáčky. Není co dodat, kompozice je opět dokonalá a zdařile uspokojuje všechny potřeby chutí, které by strávníka mohly byť jen napadnout.
Upíjíme výbornou kávu a při pohledu na účet ve výši 1490 korun bilancujeme. Dostalo se nám profesionálního, a přesto nikoli studeného zacházení, skvostných kulinářských zážitků a posezení v klidném a krásném prostředí, odkud se nám vůbec nechtělo zpátky do „hlučícího davu“.
Zaplacenou částku proto považujeme za adekvátní. Pan hrabě Filip Ferdinand de la Crone by s proměnou svého zájezdního hostince byl jistě spokojen.

VALUE FOR MONEY 10/10
Plus: špičková kuchyně v šarmantním prostředí barokního statku Minus: chyby v nepříliš reprezentativním jídelníčku (připsat na vrub autorovi-disgrafikovi?)

Ladronka - Gourmet Restaurant ADRESA: Tomanova 1/1028, 169 00 Praha 6 tel.: +420 844 444 844, www.ladronka.com

  • OTEVÍRACÍ DOBA: denně 10.00 – 01.00
  • POČET MÍST: 40 ( + 20 terasa)
  • DRUH KUCHYNĚ: francouzská
  • PŘIJÍMANÉ PLATEBNÍ KARTY: všechny běžné
  • JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU: angličtina
  • ZEMĚ PŮVODU NABÍZENÝCH VÍN: ČR, Francie, Itálie, Španělsko, JAR, Argentina, Chile

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20

Celkem 58 bodů z 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin školení listopad 24

Výběr z jídelního lístku: Variace kachních jater Foie Grass (Parfait s portským želé,terina na mrkvovém chutney a pečená játra s marinovanou hruškou) 435 Kč
Mesclan salát s plátky parmské šunky, piniovými semínky a balzamikovým vinaigrettem 225 Kč
Filátko z Mořského vlka s bylinkovým kuskusem, grilovanou zeleninou a teplým vinaigrettem ze sušených tomatů, oliv a kapary 420 Kč
Rib Eye steak z uruguayského roštěnce podávaný s opečenými brambory a tzatziky salátem 450 Kč
Konfitované králičí stehno s restovanými kapustičkami, bramborovými noky a rozmarýnovou omáčkou 285 Kč
Citrónové parfait na čerstvém ovocném salátu 125 Kč
Teplý čokoládový koláč s marinovaným lesním ovocem a pistáciovou zmrzlinou 125 Kč

Výběr z vinného lístku: Chardonnay, Dobrá vinice, 03 1175 Kč
Chablis Grand Cru, Chateau de Viviers, Les Blanchots, 02 2985 Kč
Chateauneuf du Pape, Maison Brotte, 03 1650 Kč
Gavi DOCG, La Scola, 03/04, Piemonte 1345 Kč
Zweitgeltrebe Barrique, Habánské sklepy, 00 950 Kč
Nuits Saint Georges, L.Latour, 99, Bourgogne 2895 Kč
Reserve de la Comtesse, Pauillac 2eme G.C.C., 00, Bordeaux 3150 Kč
Brunello di Montalcino DOCG, Poggio al Mura, Banfi 99 3650 Kč
Torre Muga, 00 (Rioja), Španělsko 4495 Kč

  • Našli jste v článku chybu?