Menu Zavřít

Dalimil Vyškovský: Klid na trhu s dluhopisy

23. 5. 2013
Autor: Koláž E15

Řečeno s mírnou nadsázkou, na dluhopisovém trhu panuje spíše klid. Přestože investoři jsou nyní silně nakloněni rizikovým aktivům, přebytek hotovosti na trzích způsobuje, že výnosy českých státních dluhopisů zůstávají blízko historických minim.

Značná úspora, kterou levné financování poskytuje státnímu rozpočtu, se prozatím na vývoji deficitu státních financí nijak zřetelně neprojevuje, na letošním bilancování se bude pravděpodobně více podílet vývoj ekonomiky než úspora na úrocích.

Situace v Evropě zůstává křehká, ekonomicky silné Německo a ostatní země na čím dál delším závěsu přinutily na začátku května Evropskou centrální banku opět sáhnout ke snížení úrokových sazeb. Vypadá to, že pokud se eurozóna nerozpadne, budeme na efekt ze zalévání trhu penězi ještě nějakou dobu čekat. Investoři se na ekonomické oživení připravují, jak už bylo řečeno, riziková aktiva jsou v kurzu a akciové indexy na historických maximech.

Dlouhodobé výnosy jsou nyní asi poslední aktivum, kterému se předpovídá oživení jen pozvolné. Otázkou zůstává, nakolik je tlak na nižší výnosy způsoben obavou, že oživení nepřijde, a nakolik je způsoben přebytkem hotovosti.

Ekonomové se již zamýšleli nad tím, zda a kde se na trhu tvoří bubliny, které by mohly prasknout a zadělat na další krizi. Bublina na dlouhodobých dluhopisech by si co do rozměru nezadala s předchozími krizemi a nabourala by mimo jiné osobní spořicí produkty. Bylo by opět na centrálních bankách, jak rychle by dokázaly krotit případnou akceleraci inflace.

Zpět k českým dluhopisům – žádné z hrozeb nejsou momentálně natolik silné, aby zvrátily dosavadní vývoj úroků, inflace zůstává slabá, Ministerstvo financí pokrylo letos již takovou část z potřeb financování, že vše prozatím nahrává tomu, aby úroky spíš dále klesaly, než rostly.


Čtěte také:

Spořicí dluhopisy jen do pátku: termín pro objednávky byl zkrácen

Koruna zděšena výsledkem HDP vyskočila nad úroveň EUR/CZK 26,0

ebf - tip - debata

Recese v Česku teprve kulminuje…


Autor je vedoucím obchodování s úrokovými sazbami v Komerční bance

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).