Menu Zavřít

Dalimil Vyškovský: Na trhu bondů klid

11. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Klidný podzim – v takovém duchu se prozatím nese vývoj českých úrokových sazeb a výnosů dluhopisů. Evropský trh jako by byl nerozhodnut, kam zaměřit očekávání budoucího vývoje. Opatření ECB na stabilizaci výnosů kreditně horších členů eurozóny měla prozatím marginální dopad.

Mírný odklon investorů od rizika měl opět pozitivní dopad na výnosy českého dluhu, které se po zářijové korekci vypravily zpět směrem k historickým minimům. Svůj vliv na to mělo minulý týden také navýšení emise českých dluhopisů v eurech (splatnost v roce 2022 s výnosem 2,87 procenta), kterým, pro trh relativně překvapivě, ministerstvo financí navýšilo finanční rezervy a předzásobilo se tak již na pokrytí potřeb pro rok 2013; a také potvrzení nízké emisní činnosti na listopad a prosinec tohoto roku.

ČNB splnila očekávání trhu a na konci září snížila úrokové sazby na nové historické minimum 0,25 procenta. Trh částečně očekává další mírné snížení – dopad na výnosy byl minimální, očekáváme, že do konce roku dojde spíše k zestrmění výnosové křivky, to znamená relativnímu růstu delších výnosů.


Čtěte také:

Stát prodal eurobondy s historicky nejnižším úrokem

Státní dluh roste, na každého Čecha připadá 157 tisíc korun

Česko si půjčuje více, než potřebuje

ebf - tip - debata


Klíčovým rizikem pro domácí vývoj zůstává politická scéna – hrozba pádu vlády se zdá být blíže než kdykoli předtím. Je zřejmé, že důvěra investorů získaná deklarovaným cílem vlády ke konzistentnímu snižování schodků státního rozpočtu by byla, minimálně krátkodobě, narušena a mohla by se projevit růstem výnosů. Aktuální výnosy českých dluhopisů: pět let 1,10 procenta, 10 let 2,26 procenta.

Autor je vedoucí obchodování s dluhopisy Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).