Menu Zavřít

Dalimil Vyškovský: Optimismus zatím sílí

31. 1. 2013
Autor: profimedia.cz

Na trzích úrokových sazeb to vypadá, že se nacházíme ve zlomovém období pro světovou ekonomiku. Lehký optimismus, který jsme zaznamenávali na konci roku 2012, prozatím sílí – investoři jsou stále více ochotni sahat k rizikovějším aktivům, a to i přes jejich klesající výnosy – akciové trhy jsou na dlouhodobých maximech, výnosy z dluhu „horších“ zemí jako Itálie či Španělsko naopak na ročních minimech.

Peníze, kterými Evropská centrální banka loni zahrnula trhy, začaly banky minulý týden vracet. Důvod je jednoduchý: krátké výnosy jsou tak nízko, že není kam investovat. Operace Evropské centrální banky tak splnily svůj krátkodobý účel – stabilizovaly ceny dluhu. Otázkou zůstává, co přijde nyní. Dle našeho názoru je logické, že centrální banky (včetně ČNB) budou držet krátké sazby dále nízko, znovu však opakujeme, že již letos se může masivní monetární uvolňování projevit v návratu ekonomik k (prozatím nízkému) růstu a jistá „normalizace“ úrovní výnosů na delším konci křivky je nasnadě.

Materializace inflačních očekávání prozatím není okamžitou hrozbou, ale jak víme z historie, inflace přichází nečekaně a často skokově, zvláště pak v obdobích, kdy centrální banky drží sazby příliš dlouho nízko a zadělávají tak na nové „bubliny“. Vývoj na trhu českých dluhopisů je prozatím opatrný, projevují se však stále více výše zmiňované faktory – přes silnou poptávku v aukcích výnosy pomalu rostou z minim dosažených koncem roku 2012.

ebf - tip - debata

O krátké dluhopisy s výnosy blízkými nule zájem stále je, a to především vzhledem k přebytku likvidity a výhledu sazeb České národní banky, ale u dlouhých dluhopisů klesá s tím, jak se při extrémně nízkých úrovních nominálních výnosů projevují obavy z budoucích inflačních očekávání. Aktuální výnosy českých dluhopisů: pět let 1,10 procenta, deset let 2,02 procenta.

Autor je vedoucí obchodování s úrokovými sazbami v Komerční bance

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).