Menu Zavřít

Dálniční známka na Slovensko má výhradně elektronickou podobu. Její cena pro motorová vozidla a přívěsy se neliší

3. 7. 2023
Doba čtení: 6 minut
Autor: Depositphotos.com

Pakliže se chystáte vyrazit na dovolenou nebo služební cestu k našim slovenským sousedům a nechcete ztrácet čas trmácením se pouze po okresních silnicích, koupě slovenské dálniční známky je pro vás nezbytností. Tento elektronický kupón má několik forem a jeho cena se liší v závislosti na typu vozidla a délce platnosti.

Kdy je potřeba slovenská dálniční známka

Slovenské dálniční známky mají oproti České republice, kde se papírové kupóny zrušily v roce 2021, elektronickou podobu už od roku 2015. Zakoupení tohoto kupónu se vztahuje na dvoustopá motorová vozidla do 3,5 tuny a vozidla kategorie O1 a O2 za předpokladu, že celková hmotnost jízdní soupravy je vyšší než 3,5 tuny. Tento typ dokladu je přitom vždy spojen s konkrétní SPZ, tudíž nemůže být přenosný.

Co se týká motocyklů, ty jsou od nákupu dálniční známky na Slovensku osvobozeny. Stejně tak se to netýká ani vozidel nad 3,5 tuny, neboť u nich se vyžaduje uhrazení mýtného prostřednictvím aplikace emyto.sk. Tento typ vozidel pak musí navíc disponovat palubní jednotkou, která je automaticky snímána mýtnými branami.

Zpoplatněné dálniční a silniční úseky na Slovensku

Než se vydáte na Slovensko, nezapomeňte si nastudovat, které úseky dálnic a rychlostních silnic jsou zde zpoplatněny. Jejich celková délka činí dohromady více než 750 kilometrů a některé další úseky jsou zatím ve výstavbě. Systém elektronických slovenských dálničních známek, které jsou pro tento typ dálnic a silnic povinné, spravuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS), na jejímž webu je zároveň možné dohledat mapu níže uvedených zpoplatněných úseků.

Zpoplatněné slovenské dálnice:

  • D1 Bratislava, Vajnory – Lietavská Lúčka: 185 km,
  • D1 Dubná Skala – Turany: 17 km,
  • D1 Ivachnová – Bidovce: 186 km,
  • D2 Brodské (SK/CZ) – Bratislava, Lamač: 55 km,
  • D2 Bratislava, Pečňa – Čunovo: 15,8 km,
  • D3 Hručovské Podhradie – Žilina, Brodno: 13 km,
  • D3 Čadca, Bukov – Skalité: 21 km,
  • D4 Jarovce (SK/AT) – Bratislava, Jarovce: 2 km,
  • D4 Bratislava, Jarovce – Bratislava, Petržalka: 2,2 km,
  • D4 Bratislava, Petržalka – Bratislava, Juh: 4,3 km,
  • D4 Bratislava, Juh – Ivanka, Západ: 15,1 km,
  • D4 Ivanka, Západ – Bratislava, Vajnory: 2,5 km,
  • D4 Bratislava, Vajnory – Bratislava, Rača: 1,6 km.

Zpoplatněné slovenské rychlostní silnice:

  • R1 Trnava – Banská Bystrica, Kremnička: 158 km,
  • R1A Nitra, Západ – Nitra, Kynek: 2 km,
  • R2 Lovčica, Trubín – Žiar nad Hronom: 5 km,
  • R2 Zvolen, Západ – Zvolen, Centrum: 3 km,
  • R2 Zvolen, Východ – Kriváň: 18 km,
  • R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce: 13,3 km,
  • R4 Košice, Juh – Milhosť: 14 km,
  • R6 Púchov, Juh – Dolné Kočkovce: 1 km,
  • R7 Bratislava, Slovnaftská – Bratislava, Juh: 6 km,
  • R7 Bratislava, Juh – Holice: 25,2 km.

Jak koupit slovenskou dálniční známku

Od roku 2015 se dá dálniční známka na Slovensko koupit online. Papírové kupóny byly zcela zrušeny a zavedla se pouze virtuální forma tohoto dokladu. Nejjednodušším způsobem, jak provést nákup dálniční známky na Slovensko, je potom přes webové stránky eznamka.sk. 

Na tomto webu si nejprve zvolíte způsob úhrady, kterou je možné učinit prostřednictvím online platby, nebo převodem, a zadáte, zda nakupujete známku pro jedno či více vozidel. Následně je potřeba ještě upřesnit, zda je známka určena pro vozidlo do 3,5 tuny, nebo pro přípojné vozidlo. 

Jakmile máte z uvedených možností vybráno, budete vyzváni, abyste zvolili délku platnosti dálniční známky, a v dalším bodě doplníte údaje o vozidle, pro které je dálniční známka určena (evidenční číslo, místo registrace vozidla, emailovou adresu a telefonní číslo). Nakonec už zbývá jen provést platbu způsobem, který jste si vybrali na začátku nákupu.

Eznamka.sk je dostupná nejen z webového prohlížeče, pokud nakupujete přes počítač, ale také je k dispozici ke stažení jako aplikace pro Android nebo iOS. Pokud by se vám při nákupu známky podařilo udělat chybu, lze zažádat o její opravu, avšak nejpozději do 15 minut. Pakliže aplikaci pro nákup využívat nechcete, je možné dálniční známku pro Slovensko zakoupit také přímo na čerpacích stanicích.

Platnost dálniční známky na Slovensko

Dálniční známka na Slovensku je vázána na konkrétní časové období, které si zvolíte. Nezáleží tedy na tom, kolik najedete na placených slovenských dálničních a silničních úsecích kilometrů. Platnost dokladu tak může činit 10, 30 či 365 dní nebo jeden kalendářní rok. Níže můžete vidět bližší specifikaci jednotlivých časových pásem:

  1. dálniční známka na 10 dní: platnost je 10 kalendářních dnů, tedy koupíte-li ji s platností od 1. července, budete ji naposledy moci využít 10. července,
  2. dálniční známka na 30 dní: platnost činí 30 kalendářních dnů. Dálniční známku zakoupenou s platností od 1. července budete moci využívat do 30. července včetně,
  3. dálniční známka na 365 dní: platnost kupónu je přesně 365 dní bez ohledu na to, zda je zakoupen v lednu, nebo třeba v červnu,
  4. dálniční známka na jeden rok: tato známka je platná od 1. ledna příslušného kalendářního roku do 31. ledna následujícího kalendářního roku, tedy celých 13 měsíců.
Stravné jako druh cestovní náhrady: Kdy na něj zaměstnanci vzniká nárok a kolik činí v roce 2023?
Přečtěte si také:

Stravné jako druh cestovní náhrady: Kdy na něj zaměstnanci vzniká nárok a kolik činí v roce 2023?

U variant na 10, 30 a 365 dní lze zakoupit dálniční známku s předstihem. Pokud tedy víte, že za měsíc odjíždíte na Slovensko, můžete kupón zakoupit už dnes a vybrat si začátek jeho platnosti podle vašich potřeb. V případě dálniční známky na jeden rok je platnost stanovena pevně, není tudíž možné volit jiné datum jejího začátku a konce.

Platnost slovenské dálniční známky si můžete ověřit opět v aplikaci eznamka.sk. Pro kontrolu vypršení dokladu stačí zadat do příslušného formuláře evidenční číslo vozu bez mezer a pomlček a zemi, kde bylo vozidlo registrováno. V případě neplatného dokladu pak řidiči hrozí pokuta ve výši 150 eur (pokuta uhrazená na místě může být snížena na 100 eur).

Cena slovenské dálniční známky

Cena dálniční známky na Slovensko je v současné době stejná jak pro vozidlo do 3,5 tuny, tak pro přípojné vozidlo. Na její výši má pochopitelně vliv zvolená délka platnosti dokladu. Zároveň však platí, že pokud celková hmotnost soupravy vozidla a přívěsu nepřekročí 3,5 tuny, není potřeba kupovat dvě dálniční známky zvlášť (jednu pro vozidlo a druhou pro přívěs). V takovém případě stačí koupit známku určenou pouze pro vozidlo do 3,5 tuny.

ebf - tip - debata

Cena dálniční známky na Slovensku – vozidla do 3,5 tuny:

  • slovenská dálniční známka na 10 dní: 12 eur,
  • slovenská dálniční známka na 30 dní: 17 eur,
  • slovenská dálniční známka na 365 dní/jeden rok: 60 eur.

Cena dálniční známky na Slovensku – přípojná vozidla:

  • slovenská dálniční známka na 10 dní: 12 eur,
  • slovenská dálniční známka na 30 dní: 17 eur,
  • slovenská dálniční známka na 365 dní/jeden rok: 60 eur.
Která vozidla musí mít slovenskou dálniční známku?
Nákup slovenské dálniční známky je nezbytný pro dvoustopá motorová vozidla do 3,5 tuny a také pro přípojná vozidla kategorie O1 a O2, pokud celková hmotnost vozu a přívěsu převyšuje 3,5 tuny. Motocyklů a vozidel nad 3,5 tuny se dálniční známka na Slovensku netýká. Motorky jsou od jejího použití osvobozeny úplně a vozidla nad 3,5 tuny musí platit mýtné.
Kde koupit dálniční známku na Slovensko?
Slovenská dálniční známka je k zakoupení buď přímo na čerpacích stanicích, nebo v aplikaci eznamka.sk. V této aplikaci si jednoduše zvolíte způsob platby (online nebo převodem), počet vozidel a typ vozidla, pro které známku kupujete, i délku platnosti kupónu. Následně budete vyzváni, abyste vyplnili evidenční číslo vozu, zemi registrace a vaše kontaktní údaje. Pak už jen stačí známku uhradit.
Jaká je platnost slovenské dálniční známky?
Platnost dálniční známky na Slovensko může být 10, 30 nebo 365 dní, ale případně i celý kalendářní rok. U variant na 10, 30 nebo 365 dní je možné zvolit si začátek platnosti. To znamená, pokud například cestujete na Slovensko v srpnu, lze známku zakoupit už v červnu a zvolit si její platnost třeba od 1. srpna. V případě kupónu na jeden kalendářní rok je počátek platnosti stanoven pevně na 1. ledna příslušného roku a konec na 31. ledna roku následujícího.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).