Menu Zavřít

Dálniční známky na Slovensku fungují pouze elektronicky. Stojí od 10 do 50 eur

28. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Řidiči mířící na Slovensko nesmí zapomenout, že na tamních dálnicích platí jen elektronické dálniční známky. V nabídce je několika typů dálničních poplatků - desetidenní, třicetidenní a roční známky. Dobrou zprávou je, že ceny dálničních známek na Slovensku pro rok 2019 se nemění a zůstávají stejné, jako v roce předchozím. Platit budete 10, 14 nebo 50 eur.

Dálniční známka Slovensko 2019

Slovenské dálniční známky v elektronické podobě v praxi znamenají, že na čelní sklo se známka na rozdíl od Česka nelepí. Od zakoupení slovenské dálniční známky online vše dál též funguje elektronicky. To platí i pro monitorování zaplacení dálničního poplatku. Na Slovensku se monitorují značky aut pomocí mýtných bran nebo přenosných zařízení. Pokud kontrola zjistí, že auto nemá zaplacenou dálniční známku, hrozí za tento přestupek pokutu až 500 eur.

Stala se vám nehoda v zahraničí? Přečtěte si, jak ji správně řešit

 Dopravní nehoda

Slovenská dálniční známka online

Kde koupit slovenskou dálniční známku? Existuje několik možností. Nejsnáze ji pořídíte přes internet na webové stránce eznamka.sk nebo pomocí mobilní aplikace. Výhodou tohoto komfortního nákupu je, že nemusíte nakupovat pouze v den přechodu slovenských hranic. Datum platnosti můžete nastavit dopředu. Na uvedené webové stránce ve formuláři vyplníte registrační značku vozidla, pro které známku kupujete, zemi registrace, vyberete dobu platnosti známky a zadáte svůj e-mail. Pro zaplacení dálniční známky – Slovensko máte na výběr opět několik variant. Zvolit můžete online platbu kartou nebo přes mobilní aplikaci. Dálniční známku můžete zaplatit dopředu i bankovním převodem.
Pozor: Pokud platíte slovenské dálniční známky bankovním převodem, transakce můžete trvat i několik dní. Dálniční známka známka je platná až ve chvíli, když se platba připíše. Volit platbu bankovním převodem je tedy vhodné, když známku kupujete ve větším předstihu před překročením hranic.

Cestujete na služební cestu vlastním autem?

Využijte pomocníka Kalkulačka cestovních náhrad - výše cestovních náhrad 2019


Pokud to vyžaduje situace, slovenskou dálniční známku si můžete pořídit až při přechodu hranic na vybraných místech. Nemusí to být jen objekty bývalých celnic, ale například čerpací stanice či jiná prodejní místa.

Slovenské dálniční známky, možnosti

Řidič projíždějící Slovenskem má na výběr několik variant dálničních poplatků. Vedle roční, třicetidenní a desetidenní známky musí mít vlastní známku i přívěs, pokud celková hmotnost soupravy překročí 3,5 tuny. Poplatky za známku pro přívěs jsou stejné jakou u auta podle doby platnosti. Roční dálniční známka na Slovensku je platná do 31. ledna následujícího roku.
Cena a platnost slovenské dálniční známky
Délka platnosti Cena
10 dní 10 eur
30 dní 14 eur
Roční 50 eur

A kdo dálniční známku mít nemusí?

Na slovenskou dálnici mohou zdarma vyjet motocykly všech kategorií, vozidla osob s průkazem ZTP a historická vozidla. Nákladní automobily pak platí elektronická dálniční mýta. Aby bylo vozidlo od poplatků osvobozeno, je potřeba vyplnit formulář žádosti o osvobození vozidla od poplatku. Dále je třeba přiložit potřebné dokumenty, konkrétně průkaz historického vozidla či průkaz ZTP.

TIP: Zpoplatněné úseky, na kterých musíte mít slovenské dálniční známky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).