Menu Zavřít

DALŠÍ BANKOVNÍ GIGANT

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Japonsko

TOKIO (Reuters) – Pátá největší banka světa, pokud jde o výši aktiv, by měla vzniknout spojením japonských peněžních ústavů Bank of Tokyo–Mitsubishi (BTM) a Mitsubishi Trust & Banking (MTB). Své aktivity propojí ve společném holdingu s názvem Mitsubishi Tokyo Financial Group v dubnu příštího roku, správa majetku bude konsolidována napřesrok v říjnu. Akcie holdingu budou kótovány na burzách v New Yorku a Tokiu. Aktiva nového subjektu dosáhnou 878 miliard eur a zaměstnávat bude kolem 24 tisíc lidí.

Japonská jednička Bank of Tokyo–Mitsubishi sama vlastní dvě divize svěřeneckého bankovnictví: Nippon Trust Bank a Tokyo Trust Bank. I ty se stanou součástí nového holdingu. Experti tvrdí, že díky tomu ze spojení podstatně více získá MTB, protože posílí konkurenceschopnost vůči dalším trustovým ústavům.

Satoru Kishi, šéf Bank of Tokyo–Mitsubishi, zároveň oznámil, že holding hodlá ročně investovat do informačních technologií 150 až 170 miliard jenů (150 až 170 milionů eur), což je o padesát miliard jenů více, než si mohou dovolit ostatní velké japonské banky.

EBF24

Kishi přizval ke vstupu do holdingu i pojišťovací ústavy, které jsou součástí skupiny Mitsubishi: Tokio Marine & Fire Insurance a Meiji Mutual Life Insurance. Jde o japonskou pojišťovací jedničku působící mimo sféru životního pojištění, respektive čtyřku v životních pojistkách. Fúze je podle odborníků signálem zrychlující se japonské konsolidace různorodých finančních sektorů, jako je bankovnictví, pojišťovnictví a makléřské služby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).