Menu Zavřít

DALŠÍ BANKOVNÍ GIGANT

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Japonsko

TOKIO (Reuters) – Pátá největší banka světa, pokud jde o výši aktiv, by měla vzniknout spojením japonských peněžních ústavů Bank of Tokyo–Mitsubishi (BTM) a Mitsubishi Trust & Banking (MTB). Své aktivity propojí ve společném holdingu s názvem Mitsubishi Tokyo Financial Group v dubnu příštího roku, správa majetku bude konsolidována napřesrok v říjnu. Akcie holdingu budou kótovány na burzách v New Yorku a Tokiu. Aktiva nového subjektu dosáhnou 878 miliard eur a zaměstnávat bude kolem 24 tisíc lidí.

Japonská jednička Bank of Tokyo–Mitsubishi sama vlastní dvě divize svěřeneckého bankovnictví: Nippon Trust Bank a Tokyo Trust Bank. I ty se stanou součástí nového holdingu. Experti tvrdí, že díky tomu ze spojení podstatně více získá MTB, protože posílí konkurenceschopnost vůči dalším trustovým ústavům.

ebf - tip - debata

Satoru Kishi, šéf Bank of Tokyo–Mitsubishi, zároveň oznámil, že holding hodlá ročně investovat do informačních technologií 150 až 170 miliard jenů (150 až 170 milionů eur), což je o padesát miliard jenů více, než si mohou dovolit ostatní velké japonské banky.

Kishi přizval ke vstupu do holdingu i pojišťovací ústavy, které jsou součástí skupiny Mitsubishi: Tokio Marine & Fire Insurance a Meiji Mutual Life Insurance. Jde o japonskou pojišťovací jedničku působící mimo sféru životního pojištění, respektive čtyřku v životních pojistkách. Fúze je podle odborníků signálem zrychlující se japonské konsolidace různorodých finančních sektorů, jako je bankovnictví, pojišťovnictví a makléřské služby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).