Menu Zavřít

Další časopis v hledáčku policie

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Ve hře je krácení daně, podplácení, přijímání úplatků

Policie vyšetřuje trestní oznámení na údajné finanční nepravosti s vydáváním zdravotnického časopisu Florence, který je předně určen zdravotním sestrám. Má jít například o krácení daně, podplácení a přijímání úplatků. Týdeníku EURO to potvrdil policejní komisař Josef Holiš s tím, že vyšetřování je zatím ve fázi prověřování. Jak kauza skončí, zda odložením, nebo předáním státnímu zástupci, prý nelze odhadnout. Úkony potrvají týdny.
Měsíčník Florence se záhlavím „časopis moderního ošetřovatelství“ vydává zdravotnické nakladatelství Galén pod patronací České asociace sester (ČAS). Ta sdružuje sestřičky a další střední zdravotnické pracovníky působící v resortech zdravotnictví, sociálního zabezpečení či školství. Kristýna Blažková, jednatelka nakladatelství, týdeníku EURO sdělila, že informace o policejním vyšetřování zatím nemá, ale neoficiální zprávy k ní dorazily.
Za trestním oznámením možná stál fakt, že sjezd delegátů ČAS měl hlasovat o návrhu společnosti Galén na vydávání časopisu za minimální roční předplatné 200 korun s podmínkou, že odběr bude pro členy ČAS povinný. Jedině tak lze udržet jeho rentabilitu. „Pouze se můžeme domnívat, že konkurence namísto předložení obdobného návrhu podala trestní oznámení s cílem zdiskreditovat Galén,“ uvedla Blažková.
V krátké době se jedná o druhé vyšetřování související se zdravotnickým magazínem. Loni policie zkoumala údajné finanční úniky časopisu České lékařské komory (ČLK) Tempus Medicorum. V kauze figurovala jména Davida Ratha, bývalého prezidenta ČLK, a vydavatelky Evy Klimovičové. V prosinci bylo vyšetřování odloženo jako nedůvodné.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).