Menu Zavřít

Další hromada na obzoru

20. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Unipetrol

ebf - tip - debata

Minoritní akcionář společnosti Unipetrol, kyperská firma Goldenfrazil, pokračuje v boji o získání informací, které by více objasnily podnikání petrochemického holdingu. Dozorčí radě Unipetrolu poslala šestatřicet otázek týkajících se vesměs hospodaření společnosti. Goldenfrazil například zajímá, kdy bylo rozhodnuto o tom, že skupina prodá dceřiné společnosti Kaučuk a Spolana, kdo toto rozhodnutí uskutečnil, jaký je očekávaný výnos z prodeje těchto firem a jakým způsobem Unipetrol s výnosem naloží. „Žádáme relevantní odpovědi,“ konstatoval mediální zástupce Kypřanů Radek Zeman. Goldenfrazil požaduje, aby Unipetrol menšinovým akcionářům na otázky o hospodaření odpověděl písemně nebo odpovědi veřejně prezentoval. Když tak neučiní, zváží Kypřané další postup. Tím je žádost o svolání mimořádné valné hromady, případně vymáhání požadovaných informací u soudu.
Na žádost Goldenfrazilu se již mimořádná valná hromada Unipetrolu konala letos v září. I tady požadovala kyperská společnost více informací o hospodaření holdingu a chystaném prodeji dceřiných firem. Majoritní vlastník Unipetrolu, polský PKN Orlen, však tyto požadavky na valné hromadě odmítl. Goldenfrazil navíc chce, aby se Unipetrol vrátil k původním stanovám, jež platily před jarní valnou hromadou firmy. Na ní se PKN rozhodl, že strategické plány již nebudou schvalovat akcionáři, ale dozorčí rada. Tendry na prodej dceřiných společností má tedy plně pod kontrolou vedení kontrolované polskou firmou. Unipetrol již dříve opakovaná tvrzení minoritních akcionářů o malé informovanosti odmítl. „Ujišťujeme, že informace o strategii podniku a jejím naplňování poskytujeme v maximální míře, kterou nám umožňují zákony a uzavřené smlouvy. O prodeji Spolany a Kaučuku budou akcionáři a veřejnost podrobně informováni, jakmile budou tyto transakce dokončeny,“ uvedla společnost Unipetrol již dříve v prohlášení.
Skupina Unipetrol měla v roce 2005 tržby 105,8 miliardy korun a čistý zisk 3,46 miliardy korun. V roce 2004 získal v privatizaci většinový podíl ve společnosti polský petrochemický koncern PKN Orlen. Jeho vstup do Unipetrolu vyšetřují polští státní zástupci kvůli podezření z korupce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).