Menu Zavřít

Další nákup Avastu. Pořídil si výrobce čistících programů Piriform

20. 7. 2017
Autor: čtk

Tuzemský výrobce antivirových programů Avast je v nákupní náladě. Loni za 1,3 miliardy dolarů koupil konkurenční AVG. Včera oznámil, že se dohodl na převzetí dalšího soupeře, společnosti Piriform. Ta nedělá bezpečnostní software, ale nástroje pro optimalizaci a čistění počítače. Cenu akvizici společnosti nesdělily.

Piriform se stane součástí spotřebitelské divize Avastu, kterou vede Ondřej Vlček.

Již 13 let vyvíjí Piriform čistič systému CCleaner, který kromě verze pro Windows nakonec vyšel i na Mac OS a Android. CCleaner má přes 2 miliardy stažení, 130 milionů aktivních uživatelů, z toho 15 milionů na mobilech. Každý měsíc lidem promaže 35 petabajtů přebytečných dat.

Kromě toho firma vyvíjí Recuvu, výborný nástroj pro obnovu smazaných dat, či Defraggler sloužící k rychlé a pravidelné defragmentaci pevných disků.

ebf - tip - debata

Avast slibuje, že jeho nástroje i programy Piriformu zůstanou samostatné. Měnit by se neměl ani obchodní model, kdy programy Piriformu jsou pro nekomerční účely zdarma, platí se za podporu, automatické aktualizace a využití k práci. To je ostatně model, který u svých produktů aplikuje i Avast.

O novinkách ze světa technologií čtěte více na CNews.cz

Dále čtěte:

Zisk Avastu se díky akvizici AVG zdvojnásobil na 8,4 miliardy

Avast se brání: Dokumenty WikiLeaks neodhalují bezpečnostní mezery, navíc jsou staré

Avast Software se chystá do New Yorku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).