Menu Zavřít

Nepříjemné psaní z Bruselu. Česko stále nezavedlo přezkum rozhodnutí ERÚ

9. 1. 2018
Autor: Hynek Glos

Není to jen zjištění úřadu OLAF v kauze Čapí hnízdo a žaloba kvůli ignorování migračních kvót. Do Prahy podle zjištění týdeníku Euro přišel z Bruselu další nepříjemný dopis. Evropská komise jím zahájila vytýkací řízení v otázce porušení unijního práva v oblasti energetiky. Možnosti jsou jen dvě - rychlá náprava situace nebo podání žaloby na Česko.

Předmětem sporu je znění energetického zákona, které v pěti bodech není v souladu s pravidly takzvaného třetího liberalizačního balíčku. Tuto sadu změn na energetickém trhu představila Evropská komise již před deseti lety, ale dodnes je mnohé členské země - včetně Česka - plně nepřevedly do své legislativy.

Co konkrétně úředníkům komise vadí? Například to, že Česká republika nedonutila velké energetické koncerny oddělit obchodní aktivity od distribuce energie. Týká se to skupin ČEZ a E.ON, jejichž obchodní a distribuční firmy sice fungují odděleně, avšak dodnes používají podobný název a logo. Ve druhé konkrétní výtce jde o pozici Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Jinde v Evropě se totiž mohou energetické společnosti odvolat proti rozhodnutím o cenové regulaci, která tyto firmy poškozují.


Férová elektřina, drahý plyn. Velcí dodavatelé ponechali cenu elektřiny beze změny

 Férová elektřina, drahý plyn. Ilustrační foto


Na chybějící možnost soudního přezkumu rozhodnutí ERÚ v nedávné minulosti doplatil provozovatel páteřní sítě plynovodů Net4Gas. Regulátor - v té době ještě vedený Alenou Vitáskovou - v závěru roku 2016 rozhodl o snížení tarifů za přepravu zemního plynu přes české území o více než 20 procent. Net4Gas se proti tomu odvolal k soudu, ale jeho šance jsou vzhledem k chybějící zmínce o přezkumu rozhodnutí ERÚ v zákoně velmi nejisté.

Dále čtěte:

Velká energetická revoluce. Odvětví se mění před očima

Elektřina do plynu, na ztráty nehledě. Energetické firmy začínají experimentovat

WT100

Nový rekord. Objem obchodů na energetické burze PXE loni vzrostl o více než polovinu

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).