Menu Zavřít

Další odveta za vměšování do voleb: USA rozšířily protiruský sankční seznam o oligarchy

6. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. Na seznamu jsou například oligarchové Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Děripaska či šéf ruského dodavatele plynu Gazprom Alexej Miller.

„Ruská vláda je zapojená v celé řadě zhoubných aktivit po celém světě včetně pokračují okupace (ukrajinského autonomního poloostrova) Krymu a vyvolávání násilností na východě Ukrajiny, dodávání zbraní a materiálu režimu (syrského prezidenta Bašára) Asada, který bombarduje vlastní civilisty, pokusů rozvrátit západní demokracie a škodlivé kybernetické činnosti,“ uvedl v prohlášení americký ministr financí Steve Mnuchin, jehož úřad je správcem sankčních opatření.

Zařazení na černou listinu znamená, že americké úřady dotčeným osobám a společnostem zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké společnosti navíc nesmí se sankcionovanými lidmi a subjekty nijak spolupracovat.

Konkrétně je na seznamu sedm ruských oligarchů a 17 ruských vysokých vládních úředníků a činitelů. Mnuchin k tomu uvedl, že tato skupina lidí, která těží ze zkorumpovaného ruského systému, již nebude déle chráněna před následky destabilizujících aktivit ruského státu.


Odpor k Rusku sílí. Bojkotujme šampionát, zní z Anglie i Německa

 Putinův šampionát. Ruský prezident si chce fotbalovým mistrovstvím světa udělat reklamu, ve světě sílí hlasy volající po jeho bojkotu.


Součástí sankcí je i výše zmíněných 14 subjektů včetně společností napojených na Děripasku či oligarchu Kirilla Šamalova, který je rovněž na černé listině.

Americké opatření se týká mimo jiné ruské státní exportní firmy Rosoboronexport, která obchoduje se zbraněmi. List The Washington Post uvedl, že Rosoboronexport je spojována se syrským režimem, který Moskva podporuje.

Společnost Rosoboronexport se proti sankcím ohradila. „Tohle je neférový konkurenční boj v té nejčistší formě,“ citoval Reuters mluvčí firmy.

ebf - tip - debata

Ministerstvo financí Spojených států již na konci ledna zveřejnilo seznam desítek ruských oligarchů a 114 politiků s úzkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina, odvetná opatření ale tehdy USA nezavedly. Na výčtu byli i někteří nyní sankcionovaní oligarchové.

Přečtěte si také:

Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa

Trump uznal vměšování Rusů do amerických voleb

Putinův hlavolam: jak zmizet z politické scény


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).