Menu Zavřít

Další políček Trumpovi. Havajský a marylandský soud zablokoval jeho protiimigrační dekret

18. 10. 2017
Autor: čtk

Federální soud v Marylandu zablokoval zářijové exekutivní nařízení prezidenta Donalda Trumpa, jímž šéf Bílého domu zakázal vydávání víz občanům osmi států. Oznámila to dnes agentura AP. Už v úterý pozastavil jeho platnost soud v havajském Honolulu. Oba verdikty vstoupily v platnost okamžitě a celostátně.

Trumpovo exekutivní nařízení, které bylo třetí v pořadí a které mělo vstoupit v platnost o půlnoci na dnešek místního času, se týkalo občanů Severní Koreje, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Úterní verdikt federálního soudu v Honolulu se vztahoval pouze na šestici převážně muslimských států, nikoli na cestovní omezení vůči občanům Severní Koreje a vybraným venezuelským činitelům a jejich rodinám, neboť v této věci Havaj dekret nezpochybňovala.

„Rozhodnutí havajského soudce (Derricka) Watsona je jasnou ukázkou toho, že jsme právním státem nehledě na to, o co se tato prezidentská administrativa pokouší,“ komentoval soudní rozhodnutí americký senátor za Havaj Brian Schatz. „Je zde místo pro mírumilovné přistěhovalce ze všech koutů světa: ze Španělska, Sýrie, Súdánu či Singapuru. U nás není místo pro diskriminaci nebo xenofobii,“ dodal.


Bezpráví v zemi svobody: na hranicích USA neplatí ústava

 Na hranicích USA čtvrtý dodatek neplatí.


Marylandský federální soudce Theodore Chuang v komentáři ke svému rozhodnutí napsal, že Bílý dům v odůvodnění svého kroku „neprokázal, že by národní bezpečnost bez tohoto bezprecedentního zákazu nebylo možné zajistit“. O zablokování dekretu požádala marylandský soud mimo jiných Americká unie občanských práv (ACLU).

I havajský soudce Watson ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že dekret stejně jako obě předchozí exekutivní nařízení neposkytl žádná odůvodnění, proč by jen samotné občanství dotčené osoby znamenalo bezpečnostní riziko pro USA. Trumpova administrativa, která verdikt kritizuje jako nebezpečnou chybu, tvrdí, že zamýšlený zákaz vstupu byl vyhodnocen na základě bezpečnostní situace daných zemích a také na jejich ochotě sdílet s americkými úřady bezpečnostní informace.

MMF24

Vedle havajského a marylandského projednávají žaloby na Trumpův dekret i další americké soudy. Soud v Seattlu, který zablokoval již lednový dekret, například řeší společnou žalobu států Washington, Massachusetts, Kalifornie, Oregon a New York.

Přečtěte si více o Donaldu Trumpovi:

Trump se chlubí pracovitostí. Už jsem toho stihl víc než předchůdci, tvrdí

Ideální země pro Trumpy? Prý Česko

Trump vyhlíží rok 2020. Na znovuzvolení už vybral 800 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).