Veterináři objevili na českém trhu další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska, ve kterých byly bakterie salmonely. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které byla chlazená kuřata o celkové hmotnosti 2250 kilogramů, byla zákazníky nejspíš po tepelné úpravě masa zkonzumovaná.
Ministerstvo zemědělství uvedlo, že bude chtít o situaci jednat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou a kontaktuje polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského.
Obě zásilky směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. V prvním případě se jednalo o 2250 kilogramů chlazených kuřat bez drobů distribuovaných do porcovny v Žalkovicích na Kroměřížsku. Ve druhém případě o více než jeden a půl tuny vakuově balených mrazených slepic, jejichž příjemcem byl obchodník z obce Podolí u Uherského Hradiště,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Zjišťujete si při nákupu masa jeho původ?
U první zásilky byl podle veterinářů výrobcem Hybro Sp. z o.o., Zaklad Produkcyjny Kaniów, datum spotřeby měla do posledního března. „Z porcovny společnosti Solertia Group ze Žalkovic směřovalo dle dokumentů dodaných porcovnou kuřecí maso k cca 25 odběratelům - především stravovacím zařízením - v několika krajích České republiky. SVS situaci dále prošetřuje,“ dodal veterinární mluvčí.
V druhé zásilce šlo o mražené slepice, které firma Kovář plus z Podolí distribuovala ke 14 odběratelům. „Vzhledem k tomu, že se jedná o mražený produkt s datem spotřeby až v březnu 2020, je pravděpodobné, že část masa může být ještě u obchodníků či v mrazničkách konečných spotřebitelů. Maso je v takovém případě možné vrátit v místě nákupu,“ dodal mluvčí. Dodavatelem této zásilky byla podle veterinářů firma Zaklady miesne „Brado - 2“ spólka akcyjna z Wadowic. Podle Vorlíčka se podařilo stáhnout přibližně 400 kilogramů masa. „Dá se předpokládat, že zachycené množství mražených slepic se ještě zvýší,“ dodal.
Jednatel společnosti Kovář plus František Kovář řekl, že firma odběratele již kontaktovala, podle něj šlo o stravovací provozy i koncové prodejny. „Už se to stahuje, nevím, kolik toho bude, asi 200 kilogramů,“ uvedl Kovář.
Přečtěte si komentáře:
Babišovi polští přátelé
Tomanův zábrus do asijsko-polské restaurace
Veterináři poslední dobou informují zhruba každý týden o nálezech zásilky polského masa se salmonelou. Minulý týden uvedli, že se do Česka dostalo 540 kilogramů polského kuřecího se salmonelou, část masa se snědla, část veterináři dohledali. V předminulém týdnu pak šlo o půltunové zásilce řízků z Polska se salmonelou.
Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý sdělil, ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) dnes požádal o schůzku s polskou velvyslankyní. „V následujících dnech také ministerstvo odešle dopis polskému ministrovi zemědělství Janu Krzysztofu Ardanowskému. Budeme chtít, aby se situací, kdy se k nám opakovaně dostává závadné drůběží maso, zabývali a přijali adekvátní opatření. Současně odešleme dopis také eurokomisaři pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisu Andriukaitisovi, abychom jej informovali o opakovaných problémových záchytech drůbežího masa,“ uvedl Bílý. Prioritou ministerstva podle něj je ochrana českých spotřebitelů.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.
V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.
Čtěte také: