Menu Zavřít

DALŠÍ, PROSÍM!

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Živnobanka 1. IF

CIF24

PRAHA – Tuzemský fond – Živnobanka 1. Investiční fond (ŽB 1. IF) – se jako další v řadě ocitl v nepříjemné situaci a čelí žalobě minoritního akcionáře Jana Vokrouhleckého. To může značně znepříjemnit jeho otevření. Správcovská společnost ŽB Trust plánovala tuto přeměnu k prvnímu březnu. Skutečný termín si v této situaci netroufla pro týdeník EURO členka představenstva ŽB Trust Vendula Klučková odhadnout.
Třímiliardový fond oznámil minulý týden, že jeho chystaná transformace byla napadena pro údajnou neslučitelnost s českým právem a ústavou. Žaloba směřuje jak proti platnosti valné hromady, která přeměnu schválila, tak proti samotnému principu změny investičních fondů na otevřené. Krajský soud požádal fond o vyjádření k oběma žalobám do patnácti dnů od doručení usnesení, což bylo 12. ledna. „Musíme se nyní poradit s právníky a Komisí pro cenné papíry co dál, abychom se nedostali do situace jako třeba OB Invest, uvedla Klučková. Jeden z fondů OB Investu má totiž zablokován výmaz z obchodního rejstříku a jeho akcie již ztratily veřejnou obchodovatelnost, a investoři tak s nimi nemohou obchodovat na veřejném trhu.
Soud již loni vyhověl obdobné žalobě napadající otevření Rentiérského IF ve správě 1. IN a jeho připravovanou přeměnu zablokoval. Žalobami Jana Vokrouhleckého jsou napadeny i ostatní subjekty (EURO 1/2001).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).