Menu Zavřít

Další rána pro Samsung: po mobilech explodují i pračky

29. 9. 2016
Autor: ČTK

Jen měsíc po tom, co vyplavaly na povrch zprávy o samovolném vzplanutí baterií u chytrých telefonů Samsung Galaxy Note 7, má jihokorejský elektronický gigant další problém. Američtí regulátoři ve středu vydali bezpečnostní varování před dalším jeho výrobkem. Tentokrát jde o pračky, jejichž náhlé exploze nahlásilo hned několik zákazníků.

Americká Komise na ochranu spotřebitele vydala ve středu varování, v němž upozorňuje na několik nahlášených případů samovolných explozí u praček od jihokorejského Samsungu. Přesný model spotřebiče nebyl specifikován, podle prohlášení jde ale o shora plněné pračky vyrobené mezi březnem 2011 a dubnem 2016.

Jejich majitelům Komise doporučuje, aby pro praní ložního prádla a voděodolných či objemných materiálů používali jemnější prací programy, jejichž „nižší rychlost snižuje riziko poranění či poškození majetku vinou náhlého uvolnění pračky.“ Agentura zároveň uvedla, že již na odstranění případné spolupracuje závady s výrobcem.

Podle CNN se zatím objevily nejméně tři případy, kdy pračka Samsungu během praní náhle explodovala. Výbuch měl takovou sílu, že značně narušil vedle stojící zeď, uvedla zákaznice z Georgie, podle níž exploze připomínala spíše výbuch bomby. Další případy pocházejí z Texasu a Indiany. Podle ABC News se však na Komisi s podobným incidentem obrátilo od začátku minulého roku již 21 lidí.

Na výrobce už byla podána i hromadná žaloba. Právník Jason Lichtman, jenž nespokojené zákazníky zastupuje, je přesvědčen, že nosná tyč, která v zařízení drží buben, není dostatečně upevněna a během praní se může uvolnit. Po nárazu takto uvolněného bubnu do těla spotřebiče pak pračka může skutečně explodovat a způsobit vážná poranění či majetkové škody.

Tiskové prohlášení vydal i Samsung. Uvádí v něm, že „výskyt abnormálních vibrací, při nichž vzniká riziko poranění či škody na majetku, není ve výjimečných případech při praní objemného či voděodolného materiálu a ložního prádla vyloučen.“ Doporučuje tak v těchto případech využívat výhradně pomalejší prací program, při němž k žádným nehodám nedošlo. „Je třeba však také připomenout stovky milionů pracích cyklů, jež byly od roku 2011 úspěšně dokončeny,“ uklidňuje výrobce v závěru prohlášení.

Varování přichází jen něco málo přes měsíc po tom, co se objevily zprávy o přehřívání lithiových baterií u smartphonů Samsung Galaxy Note 7. V několika desítkách případů vedlo přehřátí dokonce k samovolné explozi. Samsung kvůli skandálu přišel o miliardy dolarů v tržní hodnotě, byl nucen stáhnout z trhu přes 2 miliony již prodaných telefonů a ze strany rozhořčených klientů čelí mnoha žalobám. Aby toho nebylo málo, objevilo se před několika týdny ve Spojených státech obvinění z kartelové dohody s konkurenčním výrobcem LG ohledně nepřebírání zaměstnanců.

Dále čtěte:

Další rána pro Samsung: v USA čelí žalobě za kartel s LG

„Výbušné baterie“ připravily Samsung o 7 miliard dolarů

EBF24

Neobvyklé řešení: Samsung u explodujících baterií omezí nabíjení

Samsung prodává podíly ve firmách, připravuje se na krizi?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).