Menu Zavřít

Další rána pro Samsung: v USA čelí žalobě za kartel s LG

14. 9. 2016
Autor: Oskar Alexanderson via wikimedia commons CC BY-SA 2.0

Jihokorejský gigant Samsung Electronics neprožívá dobré období. Po nuceném pozastavení prodejů mobilního telefonu Galaxy Note 7 kvůli explodujícím bateriím čelí dalšímu skandálu. Právník, jenž vysoudil miliardy od Googlu či Applu, na něj podal žalobu za údajný kartel s konkurenčním koncernem LG Electronics. Koncerny měly mít uzavřenou dohodu o nepřebírání zaměstnanců ve Spojených státech. Obě firmy již existenci jakékoliv dohody popřely.

Žalobu podle agentury Reuters podal bývalý manažer LG A. Frost. Na toho se měl roku 2013 prostřednictvím sítě LinkedIn obrátit zástupce Samsungu s nabídkou pracovní pozice. Ještě týž den mu však napsal znovu s omluvou, že nabídku bere zpět, protože Samsung a LG, pro nějž Frost v té době pracoval, mají uzavřenou dohodu o nepřebírání zaměstnanců. Taková dohoda je však vážným porušením antitrustových zákonů, neboť znemožňuje férovou soutěž na trhu práce a tím i přirozený tlak na růst mezd. Existenci dohody, jež by nějakým způsobem upravovala náborovou politiku, již podle agentury Bloomberg popřeli jak tiskový mluvčí LG, tak mediální zástupce Samsungu v Jižní Koreji.

Údajná dohoda se podle žaloby datuje nejméně do roku 2005, a dotkla se tak desítek tisíc zaměstnanců obou jihokorejských firem ve Spojených státech. „Dopad této bilaterální dohody je navíc umocněn produktovou podobností obou firem a rozsahem, jakým si ve Spojených státech konkurují,“ uvedl Frost pro agenturu Bloomberg. „Nebýt takové dohody, zaměstnanci LG by byli nevyhledávanějším cílem náborářů Samsungu a naopak,“ uzavírá.

Žalobce, jenž vynutil miliardy od Applu

Podobné žalobě čelilo několik technologických firem ze Sillicon Valley v roce 2011. Z uzavření dohody o nepřebírání vysoce kvalifikovaných zaměstnanců byly obviněny společnosti Adobe, Apple, Google, Intel, Intuit, Pixar a Lucasfilm. Kauzu nakonec na podzim loňského roku uzavřelo vyplacení odškodného ve výši 415 milionů dolarů (téměř 10 miliard korun), jež bylo vyplaceno více než 64 tisícům zaměstnanců jako náhrada za ušlé mzdy.

Podle žaloby, jež byla podána k federálnímu soudu v Severní Karolíně, není možné, aby byla podobná dohoda uzavřena bez vědomí vrcholného vedení obou koncernů. Vyčíslení škod, které měly být údajnou dohodou způsobeny, však neobsahuje.

Podle Josepha Saveriho, právníka, jenž stál na straně obžaloby jak u loni skončeného megaprocesu, tak nyní v případu Samsungu a LG, jsou kartelové dohody tohoto typu ze své podstaty v rozporu s hospodářskou soutěží. „Není nic podstatnějšího, než aby měli zaměstnanci možnost být férově ohodnoceni za svoji práci, úsilí a talent,“ uzavírá pro Reuters. Saveri věří, že s žalobou bude úspěšný. Kromě Frostova totiž případu drží v rukou také triumf v podobě vyjádření HR manažera indické odnože LG. Ten již v roce 2010 pro tamní deník The Economic Times existenci dohody o nepřebírání zaměstnanců mezi LG a Samsungem v Indii připustil.

Vývoj akcií LG Electronics za poslední rok

Lg Electronics Chart

Samsung prožívá kritické období

Pro Samsung jde o další ránu jen krátce poté, co vyplavaly na povrch zprávy o nejméně 35 případech explodujících baterií u modelu Galaxy Note 7, jenž měl být novou vlajkovou lodí mezi mobilními telefony jihokorejského výrobce. Samsung byl tak na přelomu srpna a září donucen preventivně pozastavit dodávky tohoto modelu, na což investoři zareagovali hromadným výprodejem akcií a tržní hodnota firmy rázem klesla o 7 miliard dolarů. Používání a nabíjení problematického modelu bylo již zakázáno na palubách letadel několika velkých leteckých společností. K tomuto zákazu se pak koncem minulého týdne připojil také americký Federální úřad pro letectví.

Vývoj akcií Samsung Electronics za poslední rok

SAMSUNG Chart


Dále čtěte:

Miliardový obchod: HP převezme aktivity Samsungu v oblasti tisku

Galaxy Note 7 v nelibosti. USA varují před jeho použitím v letadle

EBF24

„Výbušné baterie“ připravily Samsung o 7 miliard dolarů

Britové žalují Mastercard. Chtějí drtivých 14 miliard liber


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).