Menu Zavřít

Další rána pro taxislužby. Uberu bude konkurovat Google

1. 9. 2016
Autor: Aaron Parecki via flickr (CC BY 2.0)

Nový hráč na hřišti sdílené jízdy může otřást trhem. Google oznámil, že služba Waze, kterou provozuje, nabídne novou alternativu taxislužeb.

První test služby běží v Kalifornii od letošního května. Uživatelé Waze si mohou podobně jako v případě Uberu přivolat nejbližší možné auto s dalším uživatelem a nechat se za malý poplatek svézt. Podle informací společnosti Google už služba získala tisíce dobrovolných řidičů.

Waze dosud nabízela pouze navigaci řidičů, do které mohli jednotliví uživatelé psát varování třeba o dopravních zácpách a nehodách. Podle neoficiálních údajů by však už od podzimu mohla celoplošně v San Franciscu nabídnout také sdílenou jízdu.

Google tak vstupuje na silně konkurenční trh. V San Franciscu totiž kromě Uberu působí také obdobná služba Lyft. Jak uvedl deník The Wall Street Journal, Waze chce fungovat nejen jako lokální alternativa taxi, ale také jako spolujízda. Záměrem je spojení řidičů cestujících stejným směrem tak, aby se domluvili na spolujízdě. Cílem je úspora nákladů, energií a ochrana životního prostředí.

Je to válka?

Stejně jako Uber ani Waze neplánuje zdanění příjmu řidičů služby. Poplatky prezentuje jako úhradu za použité palivo. Pro Uber je rozhodnutí Googlu špatnou zprávou. Kromě vzniklé konkurence jde také o vyhlášení války. Společnost s hodnotou zhruba 68 miliard dolarů totiž v minulosti s technologickým gigantem Google spolupracovala. V roce 2013 od něj získala investici 258 milionů dolarů.

Výkonný ředitel mateřské firmy Googlu Alphabet David Drummond v rámci vývoje situace oznámil, že odstupuje z dozorčí rady Uberu. Rozkol může ohrozit i technologie služby Uber, která pro mapování tras dlouhodobě využívá databáze Googlu. Otazník visí také nad spoluprací společností na vývoji autonomně řízeného automobilu.

EBF24

Podle Bena Schachtera, analytika společnosti Macquarie Group, je Waze dalším přirozeným krokem Googlu, který dal jasně najevo své záměry přesměrovat hlavní byznys do dopravy. Varuje však, že společnost nemá pro nový byznys dostatečné kompetence. „Nemyslím si, že mají nějaké rozsáhlé zkušenosti v mnoha otázkách, které budou jistě během tohoto podnikání vznikat,“ řekl Schachter.


Čtěte také:

Voláte záchranku? Možná pro vás přijede Uber

Taxi bez řidiče. Uber začne testovat autonomní vozidla

Uber míří na Blízký východ, na expanzi má 3,5 miliardy dolarů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).