Menu Zavřít

Další roztáčení

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Pivovar Svijany

WT100

O devět procent na 694 milionů korun stouply Pivovaru Svijany loňské tržby za pivo. Celkový obrat se zvýšil z předloňských 722 milionů na 868 milionů korun. Provozní zisk meziročně klesl o sedm procent na 196 milionů korun. „Předloňský výsledek ovlivnilo rozpuštění rezerv na opravu majetku ve výši 21 milionů korun,“ vysvětluje rozdíl předseda představenstva Pivovaru Svijany Tomáš Kučera.
Zatímco celková produkce tuzemských pivovarů se loni snížila o téměř osm procent, ve Svijanech vzrostla o třináct procent a poprvé přeskočila 400tisícovou laťku. „Výstav dosáhl 437 tisíc hektolitrů. Letos plánujeme 450 tisíc, ale bude to nejspíš víc, pokud se nic mimořádného nestane,“ očekává Kučera. Už dávno neplatí, že většina Svijanského Mázu a dalších značek pivovaru se vypije takzvaně kolem komína. „Pivo je po celé republice. V Brně ho prodáme víc než v Praze,“ porovnává Kučera.
Během tří let pivovar investuje čtvrt miliardy korun do zvýšení kapacity a nových technologií. „Zhruba sto milionů korun bychom měli pokrýt z evropských dotací,“ počítá Kučera. Sedmnáct nových spilek a 27 tanků, které pivovar pořídil za 38 milionů korun, zvýší měsíční kapacitu ležáckého sklepa o patnáct tisíc hektolitrů.

  • Našli jste v článku chybu?