Menu Zavřít

Další skandál na obzoru. Kvůli Íránu

9. 8. 2012
Autor: E15

Americká pobočka britské banky Standard Chartered byla newyorským regulátorem obviněna z toho, že porušila americké sankce vůči Íránu, když pomohla přikrýt transakce za 250 miliard dolarů. Banky působící v Americe přitom nesmějí s Íránem obchodovat. Finančnímu domu nyní hrozí v krajním případě i odebrání americké bankovní licence.

Některé světové deníky včetně prestižních Financial Times se k obvinění staví zdrženlivě, ovšem například levicově laděný Guardian jej začlenil do řady dalších prohřešků, jichž se v posledních měsících měly velké banky dopustit.

Financial Times: Banka hnaná do kouta

Potvrzení či vyvrácení obvinění vzneseného proti britské bance Standard Chartered se nějaký čas nedočkáme. Samotné obvinění vznesené newyorským Oddělením finančních služeb ale může spustit celý řetězec reakcí.

Šéf oddělení banku vykresluje jako vědomého padoucha, který klamal jeho úřad i další americké regulátory a pomohl íránským klientům vyprat 250 miliard dolarů. Americké úřady často volí přísnější přístup k závadnému jednání ve finančním světě než jejich protějšky v jiných zemích. Jen v posledních týdnech byly z nedbalosti obviněny Barclays, JP Morgan Chase a HSBC.

Tento zápal může odrážet touhu po větší spravedlnosti, ale i politický konformismus či předvolební kalkulaci. Aféra Standard Chartered se hodí do americké představy, že nezodpovědné finančnictví je především záležitostí Londýna. Jenže Londýn již odpověděl – tamní reforma finanční regulace je skutečná. Nezapomínejme, že Oddělení finančních služeb v New Yorku je nová instituce, jež na sebe potřebuje upozornit.

To ze Standard Chartered nesnímá vinu, ale je zajímavé, že etablovaní regulátoři, třeba ministerstvo financí, nápadně mlčí. A hrozba zrušením bankovní licence už rovnou připomíná doktrínu prvního jaderného úderu. Takový krok je bez souhlasu federálních úřadů nemyslitelný. V době, kdy krize eura dávno vrací na mapu hranice národních států, by zredukování britských bank v USA bylo velkou chybou.

The Guardian: Standardy upadají

V roce 2008 postihla City katastrofa, ale dva domy zůstaly vůči kataklyzmatu úžasně imunní. Zatímco Lloyds, RBS a HBOS se potácely v agonii, HSBC ani Standard Chartered necítily nutnost volat pohotovost. Ještě minulý týden se o výkonném řediteli Standard Chartered mluvilo jako o příštím guvernérovi Bank of England.

HSBC zabředlo do skandálu před 14 dny a v pondělí američtí regulátoři naházeli špínu i na StanChart. Od prvotní katastrofy stačila krátká doba k tomu, aby všem v zemi došlo, že všechna ta CDS a CDO byla jen kódy zakrývajícími velkou sázkovou hru s cizími penězi. Každému to došlo nejpozději v momentu, když nám ostatním byl předložen účet za tento gambling. Místo aby autority konstatovaly porušování zákonů, slyšeli jsme cosi o chytrých mozcích, využívajících příležitost k obohacení. Když Barclays dostala v červnu pokutu 290 milionů liber za manipulace se sazbou Libor, příběh o „chytrácích v mezích zákona“ se změnil na příběh o „banksterech“. A další odhalení to jen potvrzují.

Obchody JP Morgan v Londýně, informace ze zabavených počítačů v RBS, pokuta pro HSBC za zapojení do praní špinavých peněz mexických kartelů a dokumenty Oddělení finančních služeb státu New York vinící Standard Chartered z prolomení amerických sankcí krytím transakcí s Íránem v objemu 250 miliard dolarů. To vše dokazuje, že reputace bankovnictví dosáhla nových netušených nížin.

Wall Street Journal: StanChart musí počítat i s popravou

Obvinění newyorského finančního dohledu zastihlo banku i její akcionáře zjevně nepřipravené. Silná slova regulátora a hrozba odebrání bankovní licence pro stát New York již srazila hodnotu akcií banky o 24 procent. Story ale začala koncem devadesátých let, kdy Clintonova vláda zpřísnila sankce proti Íránu. Americké banky od té doby se zemí nesmějí obchodovat.

Aby Teherán mohl prodávat v dolarech ropu na světových trzích, vznikl institut zvaný „U-turn“, v rámci nějž mohou íránské banky kupovat a prodávat dolary, pokud v celé transakci nejsou zastoupeny americké banky. Evropské banky pak frustrovalo, jak dlouho trvá americkým úřadům prověřování těchto transakcí, takže začalo docházet k manipulacím.
Mezitím v USA narostla obava, že Írán financuje teroristy.


Čtěte také:

Kauza obviněné banky StanChart: v Británii mluví o komplotu

Kvůli skandálu Libor se bude zřejmě i zatýkat

Další škraloup bank: přes HSBC tekly peníze z drog a Íránu

MMF24


A úřady zavětřily zneužívání institutu „U-turn“. V roce 2006 ministerstvo financí varovalo banky před obchody s Íránem, ovšem mnohé z nich (včetně Standard Chartered) v mezičase tuto praxi rozšířily i na další země pod americkými sankcemi (Kuba, Barma, Súdán).

V roce 2008 byla praxe „U-turn“ zrušena. Od té doby byly kvůli porušování sankcí potrestány Barclays, Lloyds, Credit Suisse a ING. Banka Standard Chartered věří, že z transferované sumy 250 miliard dolarů se porušení sankcí dotkne jen 14 milionů. Jak to dopadne, není jisté. Pokud banka přijde o licenci, bude to pro ni smrtelná rána.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).