Menu Zavřít

Další srážka

17. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Moody’s se obává odlivu kapitálu z loterijní firmy

Společnost Sazka se letos dobrého ratingu patrně nedočká. Po agentuře Standard & Poor’s loterijní firmě srazila hodnocení i mezinárodní agentura Moody’s Investors Service. Ta počátkem dubna zhoršila rating dlouhodobých závazků největší české loterijní společnosti na stupeň Baa3.cz ze stupně Baa2.cz.

Odliv kapitálu Srážku hodnocení Moody’s zdůvodňuje obavami, že Sazka se bude v několika následujících čtvrtletích potýkat s velkým odlivem kapitálu. Vedení Sazky přitom tvrdí, nic závažného se neděje, hodnocení Moody’s souvisí s dopady světové finanční krize. „Již jsme kvůli tomu přijali některá opatření,“ konstatovala česká loterijní a sázková jednička. Navíc prý vedení Sazky již dříve počítalo s tím, že zadluženost podniku bude vrcholit v letech 2007 až 2009. Od druhého letošního čtvrtletí pak začne klesat.
Moody’s je letos již druhou renomovanou agenturou, která Sazce srazila hodnocení. Také ratingová společnost Standard & Poor’s ve své zprávě z konce ledna letošního roku firmě snížila její dlouhodobé hodnocení úvěruschopnosti. A to z B+ stabilní, na B+ negativní. Standard & Poor’s srážku hodnocení zdůvodňuje obavami ohledně schopnosti Sazky pružně získávat financování. Tyto obavy souvisejí s placením emisí dluhopisů v celkové výši 215 milionů eur. Z takto získaných peněz firma financovala výstavbu multifunkční O2 Areny v pražských Vysočanech. Šéf Sazky Aleš Hušák nad posledním ratingem jen rezignovaně mávl rukou: „Mentálně jsem se již přestal ratigovými agenturami zabývat. Vždycky na nás byly přísné, navíc současná jednání s nimi jsou stokrát horší než před rokem.“ Aktuální situaci popsal následovně: „Vytknou vám deset věcí, vy je odstraníte a hned vzápětí si najdou další.“ Dle informací týdeníku EURO dokonce Hušák zvažoval, že Sazka vypoví Moody’s smlouvy, na jejichž základě ratingová agentura vydává své hodnocení. Jenže poté, co agentura Sazce oznámila, že bude svá hodnocení vydávat i po zrušení smlouvy, Sazka od zmíněného kroku ustoupila. „Až budeme mít za několik let dvě miliardy korun v rezervách, stejně nedostaneme rating A,“ posteskl si Hušák.

KL24

Peněz moc nezbude Jaká je tedy aktuální finanční situace Sazky? Dle informací vyplývajících ze zpráv ratingových agentur a ze zdrojů týdeníku EURO následující: Sazka musí od letošního března až do konce roku počítat s výdaji zhruba ve výši 1,03 miliardy korun. Z této částky jde 380 milionů korun na splátky směnek firmy Bestsport, za které Sazka ručí. V tomto případě zatím není jisté, zda firma směnky uhradí celé, nebo jen splatí úroky a prodlouží jejich splatnost. Bankovní zdroje týdeníku EURO však tvrdí, že s ohledem na aktuální situaci na finančních trzích je mnohem pravděpodobnější varianta, že Sazka bude muset směnky uhradit. Dalších sto milionů korun Sazka pošle Bestsportu jako dotaci na provoz O2 Areny. Letos v červenci navíc firma musí uhradit splátky za dluhopisy, ze kterých financovala výstavbu O2 Areny, a to ve výši 400 milionů korun, výdaj dalších 150 milionů korun je plánován v souvislosti s investicemi Sazky do rozvoje jejího podnikání. Čistý zisk české loterijní a sázkové firmy se v posledních letech pohyboval v rozmezí 1,2 až 1,4 milionu korun. Ten loňský společnost ještě nezveřejnila, dle informací týdeníku EURO by měl být v tomto intervalu. Sazka zatím pouze oznámila, že její loňské tržby z hlavní oblasti podnikání, sázkové a loterijní činnosti, dosáhly podle předběžných výsledků téměř 8,1 miliardy korun. Letos Sazka vydělává zhruba sto milionů korun měsíčně čistého, když tento trend udrží, mělo by to být opět na úrovni 1,2 až 1,4 miliardy za rok. Pokud se od této částky odečtou výše uvedené plánované výdaje 1,03 miliardy korun, z letošního čistého zisku firmě zbude 170 až 370 milionů korun. Což je na první pohled zcela jistě pěkná suma, ale s ohledem na to, že Sazka ještě vynaloží desítky milionů korun na splátku běžných úvěrů a hned počátkem ledna příštího roku musí počítat se zaplacením dalších 400 milionů korun splátek za dluhopisy, to již tak závratně vysoké číslo není.
Část zisku navíc budou chtít získat i majitelé Sazky, což jsou zejména sportovní svazy. Největším podílníkem je ČSTV. Akcionáři jsou zvyklí, že dostávají od Sazky výplaty záloh z očekávaného zisku. Z těchto peněz pak financují kromě jiného svůj provoz, údržbu hřišť a organizování sportovních akcí. Nyní je však patrné, že se s ohledem na aktuální situaci musejí uskrovnit. Na což upozornil i Hušák. Sportovní svazy dokonce v prvním letošním čtvrtletí schválily zastavení výplat záloh z očekávaného zisku. Sazce totiž klesl za loňské čtvrté čtvrtletí účetně zisk pod 250 milionů korun. A za takové situace musí dle pravidel, za kterých vydala dluhopisy, přestat vyplácet peníze akcionářům. „Věřitelé mají přednost, nyní již akcionáři peníze dostávají,“ upozornil Hušák.

BOX: Na internetu s Gtech Společnost Sazka se chce stát jedničkou českého sázkařského byznysu. Kvůli tomu hodlá spojit síly se zahraničním partnerem, který by ji měl tento cíl pomoci splnit. Šéf Sazky Aleš Hušák v médiích prohlásil, že jeho firma chce potřít konkurenci v kurzových sázkách do tří let. „Věřím, že smlouva bude uzavřená brzy a my to letos rozjedeme naplno. Vše bude pod naší licencí a pouze spojíme síly. Naše znalosti, naše značka a jejich finanční síla,“ řekl Hušák Hospodářským novinám. Jméno zahraničního partnera, se kterým firma vyjednává, však neuvedl. Dle informací týdeníku EURO jím bude společnost Gtech, která před několika měsíci ovládla italskou sázkovou a loterijní společnost Lottomatica.
Aktuální jedničkou v kurzových sázkách je společnost Tipsport s pětimiliardovými tržbami, což je zhruba dvanáctinásobek toho, co má v současnosti z uvedeného podnikání Sazka. Fortuna loni za kurzové sázky utržila zhruba 3,7 miliardy korun. Dle dobře informovaných zdrojů lze v následujících měsících v oblasti kurzových sázek očekávat velký konkurenční boj. Ten se spustil poté, co počátkem letošního roku ministerstvo financí povolilo uzavírat kurzové sázky přes internet. Dalším velkým lákadlem pro hazardní firmy jsou internetová kasina. Ta sice v Česku povolena zatím nejsou, vše by se ale dle informací týdeníku EURO mělo změnit letos po prázdninách. „Na ministerstvu financí se již chystají potřebná povolení,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Kurzové sázení patří mezi nejlukrativnější obory. Ročně se v něm protočí zhruba dvanáct miliard korun. Další čtyři miliardy prosázejí Češi na internetu.

  • Našli jste v článku chybu?