Menu Zavřít

DALŠÍ SVATBY

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

O p č n í     b u r z y

Koncentrace hraničící s monopolizací, která postihuje světové trhy, v těchto dnech opět sílí ve sféře opčních a termínových burz. Podle agenturních zpráv vzniká v USA aliance, která ovládne více než dvě třetiny obchodů s opcemi této země s nejrozvinutějším kapitálovým trhem, jaký známe.

Přední americká opční burza Chicago Board Options Exchange, která kontroluje více než polovinu opčních obchodů v USA, se dohodla na fúzi s Pacific Exchange. Oznámila to ve čtvrtek ČTK. Obě burzy si uchovají svá obchodní místa, první v Chicagu a druhá v San Franciscu. Opční emise obchodované na obou burzách se převedou na místo, kde se s nimi obchoduje více. Nové opce se rozdělí v poměru 70 procent do Chicaga a 30 procent do San Francisca, uvádí agenturní zpráva ČTK. Tato fúze není zdaleka první na trhu termínových kontraktů. V Evropě se již loni dohodli na společném trhu Němci, Francouzi a Švýcaři. Jejich cílem je oslabit vliv Londýna a převést obchody do kontinentální Evropy.

ebf - tip - debata

V USA se počet opčních burz po poslední fúzi snížil na pouhé dvě. American Stock Exchange se totiž spojí s Philadelphia Stock Exchange a nedávno dokončila fúzi s mimoburzovním trhem Nasdaq. Tím vytvořila druhý největší akciový trh po newyorské burze NYSE. Dohoda o poslední fúzi přišla den poté, co skupina makléřských firem zveřejnila plány na založení plně elektronické opční burzy International Securities Exchange.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).