Menu Zavřít

Další tři měsíce. Turecko po referendu znovu prodloužilo výjimečný stav

18. 4. 2017
Autor: čtk

Turecká vláda na doporučení bezpečnostní rady prodloužila o další tři měsíce výjimečný stav v zemi. Oznámil to turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş. Výjimečný stav byl v Turecku zaveden loni v červenci po neúspěšném pokusu části armády o převrat a byl už několikrát prodloužen.

Prezident Recep Tayyip Erdogan už dříve prohlásil, že mimořádná opatření v Turecku potrvají tak dlouho, dokud se situace v zemi nezklidní. Výjimečný stav byl zaveden původně na tři měsíce; prodloužen byl v říjnu a v lednu vždy o 90 dní. Platnost dosavadního výjimečného stavu měla vypršet 19. dubna.

Za strůjce pokusu o puč, při němž v červenci zahynulo přes 240 lidí, turecká vláda označila hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA. Jeho příznivce, i jen domnělé, turecký režim dlouhodobě pronásleduje. Podle některých názorů mohla červencový pokus o puč zinscenovat vláda prezidenta Erdogana, aby ospravedlnila pronásledování svých kritiků.

Po pokusu o převrat vláda zahájila rozsáhlé čistky v armádě a státní správě, o práci tak přišlo přes 125 tisíc lidí, včetně soudců či učitelů, a na 40 tisíc osob bylo zatčeno. Ve vazbě skončili i novináři či opoziční poslanci, které vláda viní z podpory teroristické organizace. Za ni označuje vláda právě i Gülenovo hnutí.

O reakcích na turecké referendum čtěte více:

EBF24

Erdogan posílí, rozhodli Turci. Opozice chce přepočítat hlasy

 Turci v referendu rozhodli o větších pravomocech pro prezidenta Erdogana

Dále čtěte:

Turecká volební komise trvá na svém rozhodnutí o platnosti lístků

Esej: Tluče Turek Turka


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).