Menu Zavřít

Další z Evropy

30. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Toyota

CIF24

PRAHA (tpk) - Japonská auta vznikají v Evropě. Tuto starou informaci potvrzuje i nejnovější model off-roadu z řady Land Cruiser, který minulý týden automobilka Toyota představila také v Česku. Nejnovější terénní vůz je plodem návrhářského studia ED2, sídlícím v Nice, jež dalo vzniknout i posledním verzím modelů Yaris či Corolla. Místo zrození není až tak překvapivé, uvědomíme-li si, že Evropa je po Japonsku pro Land Cruiser druhým nejvýznamnějším trhem, na kterém se v posledních letech prodává 23 tisíc těchto vozů ročně.
Nový Land Cruiser, jenž si zachoval robustnost svého předchůdce, avšak zároveň jej oživují stylistické prvky spojující ho s Yarisem a Corollou, se bude vyrábět ve třídveřovém a pětidveřovém karosářském provedení. Zatím jsou k dispozici pouze třílitrové vznětové motory D-4D se systémem vstřikování common rail o výkonu 120 kilowattů, od března bude v nejluxusnější verzi možné zakoupit si také benzinový čtyřlitrový šestiválec.
V terénní novince od Toyoty převládají hlavně dva motivy: luxusnější interiér a více elektroniky usnadňující řízení. Prostřednictvím prvního Land Cruiser působí více jako sportovně užitkový vůz, a nikoli jako klasický off-road, elektronika v automobilu kontroluje vše od rozjíždění do kopce přes boční naklánění v zatáčkách až po sjíždění prudkých svahů. Základní cena kratší verze začíná na 1 239 000 korunách, pětidveřová je o 60 000 dražší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).