Menu Zavřít

Další zpackaný „megaprojekt“? Blok v Ledvicích se zpožďuje a bude o 10 miliard dražší

28. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Uhelný blok v Ledvicích měl být dokončen před čtyřmi roky a stát lehce přes 30 miliard korun. Stále není hotový a náklady závratně stouply.

První dva bloky Temelína, tunel Blanka nebo plánovaná rychlodráha na pražské letiště. Snad žádný investiční „megaprojekt“ se nepodaří stihnout včas, o nárůstu nákladů v řádu desítek procent raději nemluvě. Do této party problémových staveb se zařadil také první nadkritický uhelný blok v Česku, který vyrostl v elektrárně Ledvice u Bíliny.

ČEZ původně předpokládal, že nový blok o výkonu 660 megawattů bude stát 30,7 miliardy korun. Částky okolo 30 miliard se objevovaly v médiích ještě loni. Jenže finanční ředitel ČEZ Martin Novák v minulém týdnu přiznal, že účet se prodraží. „Výše investice se bude pohybovat okolo 40 miliard korun,“ přiznal Novák.

Podle analytika a menšinového akcionáře ČEZ Michala Šnobra bude nový ledvický blok s ohledem na nízké ceny elektřiny na trhu téměř jistě ztrátový. Na tuto výhradu odpovídá vedení elektrárenské společnosti vyhýbavě. „Mohu říci, že cash flow bude pozitivní,“ reagoval Novák.


Přečtěte si o unikátním projektu českých vědců:

Sen o českém reaktoru se rodí v Řeži

Řež


Ledvický blok měl být již čtvrtým rokem v provozu. První potíže se objevily v roce 2011 a týkaly se netěsnosti svarů ocelových dílů. Na vině byl dodavatel kotle, francouzský Alstom, který zvolil nové, do té doby nevyzkoušené technologické řešení.

Další průšvihy vypluly na povrch při najíždění do provozu. Před třemi lety se ulomila lopatka turbíny dodané společností Doosan Škoda Power. Během zkušebního provozu se ukázalo, že se v kotli hromadí struska. Řešení si vyžádalo dodatečnou investici v řádu stovek milionů korun.

Poslední problém se objevil v polovině března, ale to ČEZ považuje za maličkost. „V rámci komplexního vyzkoušení se našla malá netěsnost na výparníku kotle, do konce minulého týdne to bylo opraveno,“ uvedl tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž a dodal, že v květnu by měl nový ledvický blok začít běžet na plný výkon.

Nejedná se o výjimečný případ. Oproti původním plánům se opozdila a prodražila také komplexní rekonstrukce uhelných elektráren Tušimice a Prunéřov II. Pouze paroplynový blok v Počeradech stihl ČEZ postavit včas a bez navýšení rozpočtu. Vzhledem k drahému plynu a nízké ceně elektřiny však zůstával první tři roky po dokončení vypnutý. Při výrobě energie se více uplatňuje až od června loňského roku.

MMF24


Z energetiky dále čtěte:

Boj mezi Rusy a Saúdy o prvenství na ropném trhu se přenáší i do Česka

ČEZ má nový problém. Padající zisky doprovází nárůst zadlužení

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku

Solární panely


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).