Menu Zavřít

Daně beze změn

4. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

ebf - tip - debata

Ministerstvo financí vyslyšelo výhrady zástupců kapitálového trhu, především burzy a asociací AKAT a AFAM, a nezruší časový test u kapitálových výnosů. Zatímco počátkem dubna při představování reformního „batohu“ ministerstvo navrhovalo zrušit časový test, tedy zdaňovat veškeré rozdíly mezi nákupní a prodejní cenou akcií podílových listů nebo dluhopisů, aktuálně dle náměstkyně Dany Trezziové navrhuje prodloužit časový test ze současného půl roku na pět let jen u veřejně neobchodovaných akciových společností.
U akcií firem obchodovaných na burze, podílových listů, finančních derivátů či obligací by měla zůstat současná půlroční lhůta. Daně by u veřejně obchodovaných firem měly platit podobně jako v Německu a Rakousku jen investoři, kteří drží více než pět procent majetku obchodované společnosti.
Ministerstvo financí tedy nakonec ustoupilo i od návrhu prezentovaného ještě počátkem posledního dubnového týdne, v němž navrhovalo pro všechny typy cenných papírů zavést tříletou lhůtu. Doporučení prodloužit časový test z půl roku na pět let se již objevil mezi doporučeními expertní skupiny pro přípravu daňových změn sestavené exministrem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Celkový výnos daně je odhadován na maximálně půl miliardy korun ročně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).