Menu Zavřít

DANĚ DOLŮ PODLE PLÁNU

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Německo

Německá vláda kancléře Gerharda Schrödera pokračuje v nastoupené cestě daňových úlev pro občany a podniky. Kabinet minulý týden schválil návrh daňové reformy, kterou představili koncem loňského roku předseda spolkové vlády a jeho ministr f inancí Hans Eichel. Podstatou návrhu je postupné snižování sazeb ve třech etapách do roku 2005. Celkové odlehčení na daních má činit 44,2 miliardy marek.

MMF24

Vždy k 1. lednu 2001, 2003 a 2005 budou sníženy daně z příjmů fyzických osob tak, aby nejnižší sazba klesla z nynějších 22,9 procenta až na patnáct procent. U maximální sazby se předpokládá pokles z dosavadních 51 na 45 pro cent. Sazba daně, kterou nyní odvádějí ze zisku podniky, se sníží už v příštím roce ze čtyřiceti na pětadvacet procent. Sazba daně z dividend a dalších kapitálových výnosů klesne z pětadvaceti na dvacet procent. Od daní budou zcela os vobozeny zisky z prodeje majetkových účastí německých podniků; zisky z prodeje akcií v zahraničních firmách požívají této výhody už letos. Úlevy budou vyvažovat některé škrty dosud možných daňových odpisů.

Podnikatelské kruhy už vyjádřily s návrhem reformy spokojenost a uvítaly zejména osvobození od daně při prodeji vlastnických podílů v domácích společnostech. Opozice novele vytýká, že je málo razantní, a hodlá ji zastavit ve Spolkové radě, v níž má většinu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).