Menu Zavřít

Daňové přiznání? Přenechte ho robotům

27. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Je to neoblíbená činnost pro všechny. Když ale stát natáhne ruku, firmy i občané musí dát své účetnictví do pořádku. Umělá inteligence dokáže alespoň některé rutinní úkony udělat za vás, může odpovídat na jednodušší otázky. Do pěti let by dokonce roboti mohli zvládnout celé daňové přiznání fyzických osob.

Andreas Homrighausen z firmy WTS pro daňové poradenství v Berlíně představil daňové oblasti, kde mohou roboti převzít práci za daňové poradce. Telefonoval s chatbotem, který mu na některé daňové otázky odpovídal.

Například dotazy na cestovní výdaje a stravovací výdaje, výpočet čisté mzdy, to jsou věci, které jsou dané a počítač na ně může jednoduše odpovědět.


Kalkulačka pro výpočet čisté mzdy mzdy 2017

 Ilustrační foto


Homrighausen se ptal i na to, kdo zaplatí daň a pak si i sám odpověděl: „Samozřejmě, že to budeme my.“ Demonstrace v Berlíně měla ukázat budoucí vývoj robotických daňových poradců. Samozřejmě je stále mnoho případů, které musí rozhodnout člověk a odborníka na daně nelze obejít.

WTS spolupracuje s Německým centrem pro výzkum umělé inteligence (DFKI), které se na výzkumu využití AI v daňové problematice také podílí. „Nejdůležitější je zdůvodňovat a argumentovat. V této oblasti je člověk stále nadřazen,“ řekl prezident DFKI Wolfgang Wahlster.

Robot může například dobře poradit při dovozních clech. To umožní firmám lépe plánovat své vstupy.

Pět oblastí, kde robot pomůže s daněmi
Detekce
Systém automaticky vyhodnocuje všechna data ve firmě relevantní pro daňové a celní otázky a rozpozná, co je neobvyklé. I když AI nezná odpověď, upozorní na anomálii.
Argumentace
Systém zkoumá soudní rozsudky týkající se daňových otázek. Ukáže, jak ve stejných případech rozhodovali soudci.
Predikce
Podle typu dotazu odkáže robot na vhodného zaměstnance firmy, který danou problematiku ovládá.
Neuronový strojový překladač
Připomíná Google Translate, převádí daňové termíny do angličtiny.
Otázky a odpovědi
Automatizované odpovědi na základě globalizované databáze související s daňovými otázkami.

Zdroj: WTS/DFKI

I přes značná omezení firmy Audi, Bosch, EON a Henkel, jež výzkum finančně podpořily, vidí v nástupu umělé inteligence do daňové a účetní oblasti velký potenciál. Firmy by tak mohly optimalizovat toky zboží, míní Robert Risse, který u společnosti Henkel vede daňové oddělení. Protože cena surovin je určena také poplatky, daněmi a cly.

Formuláře pro daně fyzických osob jsou poměrně jednoduché, proto plátci daně mohou doufat, že do pár let robot vyplní formulář daňového přiznání sám.

„Standardní daňové přiznání pro fyzické osoby se může podařit zpracovat umělou inteligencí v příštích pěti letech,“ je přesvědčen Wolfgang Wahlster.

ebf - tip - debata

Využijte další finanční kalkulačky

Dále čtěte:

Žádná zhouba. Umělá inteligence světu přinese biliony dolarů

Umělá inteligence Googlu porazila nejlepšího hráče v go i potřetí 

Roboti vezmou práci mladým. Bez technického vzdělání bude práce málo

Roboti vezmou práci spíše mladým, kteří nemají technické vzdělání. Ilustrační foto.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).