Menu Zavřít

I zaměstnanci musí někdy podávat daňové přiznání. Čtěte, co o tom rozhoduje

23. 2. 2018
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Michael Tomeš, Mladá fronta

I zaměstnanci musí za určitých okolností sami podávat daňové přiznání i přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Rozhoduje o tom výše vedlejšího příjmu mimo hlavní zaměstnání, případně více zaměstnavatelů, pro které zaměstnanec během roku souběžně pracoval.

Daňové přiznání musí podat zaměstnanci, kteří mají během roku příjem ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálového majetku, z pronájmu nebo ostatních příjmů vyšší než 6000 korun za rok. Posuzuje se přitom hrubý příjem před odečtením výdajů.

Daňové přiznání musí podat i zaměstnanec, který během roku pracoval současně pro více zaměstnavatelů a souběžně mu byla odvedena zálohová daň z příjmů.

Pokud nespadá zaměstnanec do žádné z výše uvedených kategorií, plní za něj veškeré daňové záležitosti zaměstnavatel.

Kdy daňové přiznání nemusíte jako zaměstnanec podávat

Přivýdělek na dohodu: v případě, že si zaměstnanec přivydělává na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 korun a méně, nemusí podávat daňové přiznání. U přivýdělku není možné podepsat prohlášení k dani, které je podepsáno u hlavního zaměstnavatele.

Při měsíční odměně 10 000 Kč a méně se, když není podepsáno prohlášení k dani, se neplatí záloha na dani z příjmu, ale je odvedena srážková daň.


Uvažujete o změně zaměstnání nebo vám hrozí nedobrovolný odchod? Přečtěte si:

Výpověď dohodou je trik zaměstnavatelů. Pokud ji podepíšete, přijdete o své nároky

 Konec pracovního procesu, ilustrační foto

Pak má zaměstnanec s přivýdělkem možnost volby. V dobrovolně podávaném daňovém přiznání může započíst takto sraženou daň z příjmu na celkovou daňovou povinnost, pokud je to daňově výhodné a vznikne nárok na daňový přeplatek, ale není to jeho povinností.

Kdy daňové přiznání musíte jako zaměstnanec podávat

Samostatná výdělečná činnost: pokud si zaměstnanec přivydělává samostatnou výdělečnou činností, jde o vedlejší zdroj příjmů.

Pro povinně podávané daňové přiznání si musí vyžádat od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech, které je přílohou k daňovému přiznání. Současně bude muset odevzdat formulář přehledu o příjmech a výdajích Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) a stejný přehled zdravotní pojišťovně.


Přečtěte si o termínu:

Daňové přiznání na poslední chvíli? Letos ho lze podat až do 3. dubna


Pronájmy, kapitálový majetek: zaměstnanci s příjmy z pronájmu nemovitosti musí rovněž podávat daňové přiznání. Výhodou je, že nemusejí uvádět přehledy pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu. Z příjmů z pronájmu se také neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Povinné pojistné se neplatí ani u příjmů plynoucích z prodeje cenných papírů, nemovitosti nebo movitých věcí, daň z příjmu fyzických osob z těchto příjmů se však platí. Pro vyplnění daňového přiznání je potřeba si vyžádat od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech.

MMF24

Jak to chodí u klasických zaměstnanců bez vedlejších příjmů
Za zaměstnance během roku odvádí zaměstnavatel zálohu na dani z příjmu. Veškerá daňová povinnost se následně vyřídí formou ročního zúčtování daně.
Z důvodu daňových slev, které se uplatňují při splnění zákonných podmínek jednou za rok (sleva na manželku, školkovné), a z důvodů uplatnění daňových odpočtů při splnění zákonných podmínek (hypotéka, životní pojištění, penzijní připojištění, dary) vznikne nárok na daňový přeplatek, který zaměstnavatel zašle zaměstnanci nejpozději se mzdou za březen.
Na základě ročního zúčtování daně nemůže vzniknout daňový nedoplatek.

Daňové formuláře ke stažení najdete ZDE

Čtěte také:

Kdy máte nárok na daňovou slevu na manželku či manžela?

OSVČ, nezapomeňte na přehled o příjmech a výdajích, pokuta je až 50 000 Kč

Jaké jsou nejčastější chyby v daňovém přiznání?

Dohoda o provedení práce: od listopadu ji už nemůže mít každý

 Úřad práce (ilustrační foto)

Vyhráli jste v loterii či hazardu? O zdanění štěstí rozhoduje, co a kde jste hráli


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).