Menu Zavřít

Daňové trable ministra financí

4. 1. 2017
Autor: Redakce

Náš ministr financí má asi další trable. Kdosi na něj podal další trestní oznámení. Tentokrát kvůli korunovým dluhopisům Agrofertu, kterých Andrej Babiš nakoupil někdy v roce 2011 za jeden a půl miliardy korun.

Babiš tak podle webu Echo24 využil daňový trik vymyšlený tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem původně pro státní dluhopisy určené občanům jako spořicí instrument. Díky způsobu zaokrouhlování daně byly tyto dluhopisy fakticky osvobozené od daně z kapitálových výnosů a jako velmi efektivní instrument odsávání nezdaněného zisku z firem je využila ohromná spousta podnikatelů, přestože tato úleva platila jen velmi krátkou dobu.

Oznamovatel považuje za daňový podvod skutečnost, že náš Andrej dluhopisy také pořídil, protože Agrofert údajně tyto peníze nepotřeboval. Hospodské momentálně označené za daňové podvodníky a postižené EET jistě použití tohoto daňového fíglu pěkně nadzvedne, ale že by za to byl ministr financí skutečně odstíhán, je nepravděpodobné. Agrofert má spoustu dluhů a že si půjčil i od svého vlastníka, není fakticky nic nestandardního.


Jak Pavel Páral viděl uplynulý rok?

Skončil rok, kdy cosi začalo

Jedinou budoucí jistotou západní civilizace je nejistota, říká komentátor týdeníku Euro Pavel Páral.

MMF24


Až na to, na co upozornil kolega novinář Mirek Motejlek. Babiš si nikdy z Agrofertu neodčerpal žádné dividendy a jeho veřejně známé příjmy neodpovídají tomu, že by mohl mít našpórovanou miliardu a půl. Pokud by si půjčil peníze z Agrofertu a pak za ně nakoupil jeho dluhopisy, pak by to už daňovým podvodem zavánělo, a pokud si nepůjčil, platí od letošního roku zákon o prokazování původu majetku, kdy by měl finanční úřad přezkoumat, zda byly použité peníze při nabytí řádně zdaněny.

Mimochodem ono by bylo zajímavé vědět i to, jak zdaněné byly peníze, za něž na počátku století nakoupil sto procent akcií Agrofertu od anonymních švýcarských společností OFI a Ameropa, když ten podíl už tehdy musel mít mnohamiliardovou hodnotu. Jenže toto nabytí majetku je z hlediska výše zmíněného zákona již promlčeno.

Čtěte další komentáře autora:

Babiš píše Ježíškovi

Tvůj byrokrat tě uzdraví?

Havárie v rýžovišti


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).