Menu Zavřít

Daňoví lučebníci

26. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Připravuje se zvláštní režim při obchodování se zlatem

V médiích se před časem objevily informace, že při obchodování se surovým zlatem dochází dle zjištění příslušných orgánů k daňovým únikům v oblasti daně z přidané hodnoty. Po konkrétních analýzách a vyhodnocení současného stavu se ministerstvo financí rozhodlo připravit v zákoně o dani z přidané hodnoty legislativní změnu, kterou by byl při obchodování se zlatem zaveden zvláštní daňový režim, jenž by přispěl k eliminaci těchto daňových úniků.

MMF24

Britská zkušenost.

Princip zaznamenaných úniků spočívá v tom, že dodavatel zlata, plátce daně z přidané hodnoty, při dodání zlata uvede tuto skutečnost ve svém daňovém přiznání k DPH, ale příslušnou daň do státního rozpočtu neodvede. Odběratel, plátce DPH, při nákupu zlata uplatní nárok na odpočet daně a DPH je mu vrácena. Zlato je potom v řetězci dalších plátců dodáváno dále, přičemž je uplatňován obdobný princip. Přestože je možné zaplacení přiznané DPH na příslušných dodavatelích vymáhat, stává se v těchto případech poměrně často, že příslušný dodavatel doslova zmizí z povrchu zemského a daň tak lze inkasovat jen s obtížemi.
Ministerstvo financí proto zpracovalo návrh na zavedení zvláštního režimu pro dodání zlata. Při přípravě tohoto návrhu vycházelo ze zkušeností, které v této oblasti získala zejména Velká Británie, v níž se tento režim osvědčil. Zaváděný režim vychází ze Šesté směrnice Rady Evropské unie, která umožňuje při obchodování se zlatem o určité ryzosti přenést povinnost uplatnit DPH na výstupu z prodávajícího na kupujícího. Princip navrhovaného režimu je poměrně jednoduchý a umožňuje účinně eliminovat současnou situaci. Zjednodušeně lze tento postup popsat následujícím způsobem. Plátce, který dodává zlato, vystaví daňový doklad, který oproti běžnému daňovému dokladu neobsahuje výši daně. Jsou v něm však údaje o váze a ryzosti dodávaného zlata i sdělení, že výši DPH je povinen doplnit a přiznat odběratel, který zároveň odpovídá za správnost vypočtené daně. Odběratel si pak může uplatnit nárok na odpočet DPH nejdříve v tom daňovém přiznání, ve kterém přiznal DPH z přijaté dodávky zlata. V konečném důsledku tedy odběratel uvede ve svém daňovém přiznání z tohoto plnění DPH na výstupu, a zároveň v tomto přiznání uplatní nárok na odpočet při splnění všech zákonných podmínek.

Povinnosti odběratelů.

Jelikož povinnost přiznat DPH je převedena na odběratele, a možnost uplatnění nároku na odpočet je vázána na přiznání DPH u přijaté dodávky zlata, nemůže vzniknout situace, kdy na jedné straně stát nemůže efektivně vybrat DPH u dodavatele a na druhé straně je povinen vrátit daň odběrateli. Jde o podobný režim přenosu daňové povinnosti, který plátci DPH znají u některých služeb nakupovaných v zahraničí nebo při pořizování zboží z jiných členských států Evropské unie. Návrh rovněž předpokládá, že každý z dodavatelů zlata bude příslušnému správci daně oznamovat údaje o osobě plátce, kterému dodává zlato v tomto režimu (oznamovat se bude vždy jen první obchod).
Poctivé plátce DPH tento navrhovaný režim žádným zvláštním způsobem nezatíží. Naopak pro ně bude výhodný v tom smyslu, že nebudou muset platit DPH z uskutečněné dodávky zlata svému dodavateli, vyčíslí ji pouze ve svém daňovém přiznání. Zároveň uplatní nárok na odpočet DPH, a nemusejí tak čekat na to, až stát zaplacenou DPH vrátí ve formě nároku na odpočet z daňového přiznání. Z hlediska cash-flow odběratele je tak tento postup zcela neutrální.
Protože ministerstvo financí při návrhu tohoto opatření vycházelo ze zkušeností, které v této věci získaly jiné členské státy Evropské unie, je předpoklad, že se podaří tímto poměrně jednoduchým zásahem efektivně eliminovat problémy s inkasem DPH u těchto specifických obchodů. Ministerstvo financí věří, že tento užitečný návrh se podaří velmi rychle prosadit v legislativním procesu tak, aby začal platit co nejdříve.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).