Menu Zavřít

Elektřina a peníze k tomu: němečtí spotřebitelé dostali tisíce za odběr

4. 1. 2019
Autor: Arno Burgi/dpa/ Profimedia

Tato situace se v posledních letech v Německu opakuje. Období mezi vánočními svátky a příchodem nového roku, kdy ekonomická aktivita země poklesne, se ceny elektřiny pro velkoodběratele dostaly na nulu, na několik hodin dokonce do záporných hodnot. Nastane tedy stav, kdy odběratel dostane za odběr elektřiny zaplaceno. Ne všichni odborníci to v Německu oceňují.

Situace, že za odběr elektřiny dostanete zaplaceno, se v Německu opakuje posledních několik let a je doprovodným jevem německé energetické transformace. Podle německého energetického regulátora byl odběr elektřiny v loňském roce v negativním pásmu 134 hodin, o rok dříve to bylo 146 hodin.

Příčiny jsou podle ekonomického deníku Handelsblatt poměrně komplikované. Jde o souběh několika faktorů, kdy dojde k převisu nabídky elektřiny z obnovitelných zdrojů (z větrných turbín) a konvenční elektrárny (hlavně jaderné) nemohou být rychle vypnuty, aby uvolnily v rozvodné síti místo pro tuto elektřinu.

Provozovatelům elektráren se ani nevyplatí omezovat výkon na několik hodin, protože musí plnit dodavatelské povinnosti, vysvětlil deník. Často také chybí kapacity v síti pro přeshraniční dodávky elektřiny.


Německá síť nestíhá odebírat proud. Majitelům větrných elektráren za to platí miliardy

Větrné turbíny v Německu, ilustrační foto


Na Nový rok tak došlo k situaci, že odběratel dostal zaplaceno 76 eur (1953 korun) za spotřebovanou megawatthodinu. Podle německého regulátora ale nejde o nic dramatického. „Jedná se o tržní událost, kdy na burze s elektřinou se cena dostane do záporu,“ tvrdí mluvčí německého energetického úřadu. Podle něj se jedná o cenné signály z trhu, jež vedou ke flexibilním pobídkám spotřeby energie.

S tím souhlasí ředitel společnosti Agora Energiewende Patrick Graichen. „Ačkoliv bylo v roce 2018 vyrobeno více elektřiny z obnovitelných zdrojů, počet hodin se zápornými cenami elektřiny klesl. To ukazuje, že negativní ceny elektřiny zlepšují citlivost a flexibilitu celého systému,“ tvrdí Graichen.

S výstavbou dodatečných kapacit rozvodné sítě a skladovacích systémů elektřiny bude období s negativními cenami za energii ubývat, dodal Graichen, který podporuje přechod energetiky na obnovitelné zdroje. Tomuto trendu má pomoci i to, že se odstavují jaderné reaktory, které po roce 2022 už nebudou v Německu vyrábět elektřinu.

Hubertus Bardt z institutu pro německé hospodářství IW v Kolíně nad Rýnem negativní ceny elektřiny kritizuje. Podle něj jsou důkazem slabin německé energetiky. „Pravidelný výskyt negativních cen elektřiny ukazuje, že výroba energie z obnovitelných zdrojů nemůže dostatečně uspokojovat poptávku po elektřině,“ míní ekonom.

MMF24

Související články:

Konec uhlí v Německu bude stát miliardy eur. Průmysl je chce od vlády

Norsko se obává změn v energetice. V ropě a plynu má 800 miliard dolarů

Vítr má být do 10 let hlavní zdroj energie v Evropě. Přebytky půjdou do výroby vodíku

Bionafta a jiné bioomyly: paliva, která často devastují životní prostředí

 Pole s řepkou, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).