Menu Zavřít

Databáze neplatných občanských průkazů

12. 1. 2016
Autor: Euro.cz

DOTAZ: Provozujeme půjčovnu. Už několikrát nás někdo podvedl s neplatným (ukradeným) občanským průkazem. Fotka přitom vypadala v pořádku. Existuje nějaká databáze občanských průkazů?

Databázi občanských průkazů, evidovaných jako ztracené, odcizené, ze zákona neplatné a neplatné na základě rozhodnutí, najdete na internetových stránkách ministerstva vnitra. Seznam na adrese www.mvcr.cz/doklady/index. html je aktualizován každý den. Lze si jednoduše zadat číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu a zjistit, jestli je platný.

EBF24

Podobná databáze funguje také pro odcizená auta. Na adrese www.mvcr.cz/auta/index.html stačí zadat registrační značku nebo jiný důležitý údaj (číslo VIN, podvozku nebo motoru).

Obě databáze však neobsahují nic víc než informaci, zda průkaz či automobil nejsou vedeny mezi odcizenými (neplatnými). Nedozvíte se tedy například, komu patří konkrétní občanský průkaz. Pokud tedy někdo použije falešný doklad, ale se „správným“ číslem, nezbývá než si pravost průkazu prověřit běžným způsobem (ochranné prvky) nebo požadovat ještě jiný doklad pro kontrolu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).