Menu Zavřít

David Klimeš: ČSSD křísí sen o silném CzechInvestu

9. 1. 2014
Autor: Anna Vacková

Pravděpodobný ministr průmyslu Jan Mládek by rád začal v podpoře průmyslových investic tam, kde jeho ČSSD v roce 2006 skončila. Tehdy agentura na lákání investic CzechInvest dostala do Česka například Hyundai a byla na vrcholu své moci. Pak přišla ODS, kompletně instituci rozprášila a jen velmi nerada platila miliardové pobídky, agenturou již dříve dohodnuté.

Mládek však nyní oznámil, že zarazí plán svého pravicového předchůdce na slučování rozbujelých státních příspěvkových organizací a pokusí se vrátit lesk samostatnému CzechInvestu. Půjde to však? Těžko.

Investiční pobídky v Česku vždy byly obětí až příliš ideologického boje. Ačkoli ODS za vlády premiéra Miloše Zemana prskala, jaké jsou pobídky jen mrháním vybraných daní, CzechInvest vznikl přece už za pravicových vlád. Teprve Zeman však dal agentuře potřebné miliardy k vábení zahraničních firem. A Václav Klaus ve smluvní opozici začal najednou všude opakovat, že jedinou rozumnou investiční pobídkou je snížení daní pro všechny právnické osoby.

Politizaci CzechInvestu bezpochyby napomohlo i přeskočení jeho nejznámější tváře Martina Jahna do socialistické vlády. Jakkoli pak pravice léta v opozici prohlašovala, že s příliš utrácivou organizací jednou zatočí, nakonec přišlo něco, co všem vyrazilo dech. Po odvolání ředitele Tomáše Hrudy v roce 2007 následoval masivní odchod podřízených. Rozprášení instituce dokonal další kůň ODS Miroslav Křížek, který se především věnoval netransparentnímu outsourcování agenturních služeb. Lesk CzechInvestu se definitivně vytratil.

Je pochopitelné, že po takové historii se ČSSD chce vrátit v čase dozadu. Ale bohužel zrovna ve špatnou chvíli. Slučování CzechInvestu a CzechTradu v plánu Martina Kuby mělo svou logiku, ministerstvo průmyslu chtělo dosáhnout do více zemí s menšími náklady. Mládek by tedy neměl tento nápad házet přes palubu. Éra masivního přílivu zahraničních investic je už nenávratně pryč a CzechInvest spíše asistuje již jen u rozšiřování stávajících průmyslových provozů. Doba, když ČSSD dokázala většině Čechů odůvodnit milionové dotace na jedno nově vytvořené pracovní místo velikostí příchozí investice, se už asi nikdy nevrátí.

V této chvíli by tak neměl Mládek trhat plán na slučování agentur jen proto, že ho připravila k CzechInvestu kdysi nepřátelská ODS. Je lepší mít 70 zastoupení přímo pod ministerstvem průmyslu než jen několik exkluzivních štací pod vícero agenturami. Zvláště když ministerstvo průmyslu nyní přestalo být na nože ohledně zahraničních zastoupení s Černínským palácem. Křísit minulou éru Jahnova CzechInvestu už prostě nemá příliš smysl.


Čtěte také:

WT100

Mládek odmítl plán Kuby, CzechInvest a CzechTrade se nespojí

Policie obvinila v kauze CzechInvestu bývalého člena vedení

  • Našli jste v článku chybu?