Menu Zavřít

David Klimeš: ČSSD nechce volební výhru zadarmo

17. 5. 2013
Autor: čtk

Výhra ČSSD příští rok ve sněmovních volbách se už stala obehranou věšteckou písničkou politologů, médií i samotných politiků. A nejen těch opozičních. Stále se to zdá nejpravděpodobnější scénář, ale zároveň ČSSD přiznejme, že se usilovně snaží s tím něco dělat. Dosavadní monolit, kde se i nelítostné soupeření sobotkovců a haškovců navenek projevuje pouze bratrským objetím na sjezdech, najednou zásobuje veřejnost neuvěřitelnými přešlapy.

Začalo to znepřátelením si těch posledních pár živnostníků, kteří volí ČSSD. Následovalo vyhlášení plánu na direktivní zavedení „otcovské“ dovolené. A nyní se dozvídáme od poslankyně ČSSD Vladimíry Lesenské, která se v Moskvě účastnila kulatého stolu o činnosti nevládních organizací, že kdo je placen zahraničím, může zahraničí sloužit.

Kdekoli jinde by šlo výrok nějak odůvodnit, ne ale v Rusku, kde nově platí nechvalný zákon o „zahraničních agentech“.

Nikdo už si nevzpomene, že stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek to myslel v březnu trochu jinak. Výrokem, že živnostníci parazitují na zaměstnancích, chtěl připomenout, že osoby samostatně výdělečně činné čekají žebrácké důchody. A jako kovaný socialista nezná jinou možnost než zvyšovat odvody. Jenže místo toho spojením živnostník-parazit nejspíš stranu připravil i o tu poslední kadeřnici, zámečníka a dva ševce, kteří ještě ČSSD volili.

ODS „parazita“ využívá nyní v dryáčnické billboardové kampani. Přitom živnostníci by měli být naštvaní primárně na současnou vládu, která stvořila daňového kočkopsa, kde zcela nepochopitelně místo omezování výdajových paušálů přijde živnostník o rodinné úlevy, tedy daňové zvýhodnění na dítě a slevu na manželku.

Sotva ČSSD přežila „parazita“, pokrokové ženy ČSSD vymyslely povinnou „otcovskou“. A opět – názor nelze hned tak odstřelit. Podívejme se do Skandinávie. Ale to provedení? Socialistky neodůvodňují „otcovskou“ podporou rodinného soužití, ale mstivě: ať si prý zaměstnavatel zvykne, že nejen žena je nespolehlivou zaměstnankyní. Není divu, že to neskousli ani mnozí vysoce postavení muži v ČSSD. A tak slavně vyhlášený plán i s několika dobrými nápady jde zase s ostudou k ledu.

A to (prozatím) nejlepší nakonec. V Rusku jsou podle šikanózního zákona nyní zavírány neziskové organizace, protože se po vysoutěžení zahraničních grantů potupně neoznačí za „zahraničního agenta“. A poslankyně ČSSD Lesenská do toho souhlasně s režimem filozofuje ve stylu „koho chleba jedí, toho píseň zpívají“.

Pravice by musela být hloupá, kdyby nezužitkovala tyto přešlapy sociálních demokratů. Billboard „Dávám živnostníkům rok, maximálně dva“ už ODS využívá. Nyní může začít tisknout další billboardy s hesly „Otče, marš k dítěti!“ a „Širá Rus: demokrata z ČSSD vkus“.


Čtěte také:

ODS bojuje o živnostníky. Ještě letos chce prosadit balíček úlev

ebf - tip - debata

Martin Čaban: Růže pro Mládka

Ekologům se líbí Špidla ve stínové vládě


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).